Светска банка неће да финансира електрану на угаљ на Косову

Светска банка је објавила да повлачи финансијску подршку за изградњу електране на угаљ на Косову, преноси КоССев писање Приштина инсајта.

Председник Светске банке Џим Јонг Ким потврдио је у среду на састанку са представницима организација глобалних цивилних друштава на Балију, у Индонезији, да међународна организација неће да финансира електрану на угаљ на Косову.

Косовска влада је 2015. године саопштила да је Министарство економског развоја постигло договор са Светском банком и америчком компанијом Contour Global који би отворио пут ка уговору о изградњи фабрике Косово е Ре (Ново Косово).

Светска банка је 2016, рекла БИРН-у да ће да подржи пројекат тек након што све релевантне еколошке, друштвене и техничке анализе буду спроведене и након консултација са јавношћу и другим акционарима.

Косовска влада је потписала уговор вредан 1,3 милијарде евра са Contour Global, а Косовски конзорцијум цивилног друштва за одрживи развој (КОСИД) рекао је да ће "пројекат угрозити европску будућност Косова" и да би влада требало да ради на развоју ефикасне енергије на Косову.

Грађани Косова морали би да плаћају 50 одсто веће рачуне за утрошену енергију ако би се електрана и изградила – због великих трошкова њене изградње и да би то имало значајан утицај на животну средину услед сагоревања лигнита који се користи као гориво.

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је раније ове године да фабрика мора да се изгради, упркос еколошким опасностима – како би се енергија производила на локалном тржишту.

"Ако бисмо морали да увозимо и електричну енергију, како неки предлажу, да купујемо електричну енергију од суседа, сви бисмо морали да постанемо избеглице", рекао је Харадинај.

"Тачно је да енергија која се добија коришћењем угља није чиста као и друге енергије, то није алтернативна, већ је то напредна технологија", рекао је Харадинај.

Бурим Ејупи из Института за развојну политику, марта ове године рекао је да негативне последице чине овај уговор једним од најштетнијих уговора који је потписан од 1999. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво