Антић: До краја године 200 мегавати из енергије ветра

У Србији је у протеклих неколико година пуштено на мрежу око 150 мегавати из обновљивих извора енергије, а до краја ове године биће пуштено још 200 мегавати из енергије ветра, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Александар Антић је на Међународној конференцији "Energy and Ecology Industry EEI2018" у Ректорату Универзитета у Београду рекао да ће и идућа година бити значајна и да се очекује производња нових 200-250 мегавата из енергије ветра, а да ће се у 2020. достићи циљ да производња буде између 500 и 600 мегавата из обновљивих извора енергије.

"Наши економски циљеви леже пре свега на три најважнија стуба – један је унапређење и ефикасности и заштита животне средине постојећих постројења за производњу електричне енергије, као и изградња нових производних објеката који у себе укључују захтеве најбоље доступне технологије и највише стандарде пре свега у области заштите животне средине", рекао је министар.

Додао је да су такође важни нови пројекти што се тиче обновљивих извора енергије.

"Србија у овом тренутку крупним корацима достиже западно-европске земље које су у то кренуле деведесетих година када смо се ми суочавали с великим проблемима као друштво и држава. Као трећи стуб развоја дефинисани су нови извори енергије", рекао је Антић, додајући да на том плану постоји огроман простор да се ствари унапреде.

Циљеви су пре свега везани за нове технологије, за паметне системе, и све оно што наука и технологија стављају на располагање енергетској индустрији.

Антић је рекао да су стручни скупови попут данашњег добра прилика за дијалог између привреде и науке.

"Имамо добру сарадњу са Академијом инжењерских наука, Универзитетом и Машинским факултетом, и то даје снажну, стручну и темељну подршку енергетском сектору, влади, Министарству рударства енергетике и енергетским компанијама да остваримо крупне кораке у правцу најзначајнијих циљева", рекао је Антић.

Међународна конференција "Energy and Ecology Industry EEI2018" организована је у Београду поводом прославе јубилеја, 20. годишњице Академије Инжењерских наука Србије (АИНС). 

Учествују представници из 15 земаља, речено је на отварању скупа, а неке од тема односе се на повезаност између заштите околине и енергетске производње, еколошке, економске и социјалне ефекте коришћења енергије, глобално загревање и климатске промене...

Председник Академије инжењерских наука Бранко Ковачевић рекао је да Србија постиже значајне резултате у секторима попут ИТ, а да велике потенцијале имамо у енергетском сектору, пољопривредној производњи...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара