"Леони" почео да гради фабрику у Краљеву

Компанија "Леони" започела је у Краљеву, у присуству председника Србије Александра Вучића, изградњу четврте фабрике каблова у нашој земљи, која ће запослити 5.000 радника.

"Данас почињемо да враћамо Краљево на мапу индустријских центара Србије", изјавио је председник Србије Александар Вучић на свечаности поводом изградње четврте немачке фабрике "Леони".

Вучић је захвалио "Леонију", који је највећи послодавац у Србији, наводећи да су направили три фабрике у нашој земљи, а да сада праве највећу, на 45.000 квадратних метара производног простора и још 20.000 административног.

Подсећа да је од 2000. године наовамо у Краљеву 17.000 радника изгубило посао, 11.000 само у фабрици вагона и у "Магнохрому".

Пре краја 2019. године у "Леонију" у Краљеву биће, каже, запослено 1.000 радника, а да ће се након тога брзо запошљавати нови радници, тако да ће за неколико година бити запослено 5.000 људи.

"Исто толико породица ће живети мирније, боље и моћи да рачуна на будућност у Краљеву", рекао је председник.

Захвалио је "Леонију" на поверењу, истичући да нису тражили никакве субвенције ни финансијске подстицаје, већ само бољу инфраструктуру и нове километре ауто-путева, између осталог и ауто-пут Београд–Чачак, са чијом изградњом ће се кренути већ наредне године.

Према председнику, аеродром "Лађевци" ће већ половином следеће године бити претворен и у цивилни аеродром, што ће додатно направити повољнији амбијент за "Леони" и друге инвеститоре.

"Мој посао и посао Владе је да будемо ту када 'Леонију' то буде потребно. Кад 'Леони' каже, јер ће они запошљавати више од 11.000 људи у Србији, немамо никог другог ко ће толико људи запослити", рекао је Вучић.

Указао је да ће се у "Леонију" правити каблови за "Мерцедес", и подсетио да је та марка аутомобила у Србији симбол квалитета и успеха, бренд свих брендова и да је сигуран да ће "мерцедес", када делове аутомобила буду радиле и "вредне руке краљевачких радника" бити још поузданији, сигурнији и траженији на српском тржишту.

"Поносан сам што ће Краљевчани правити најбољи могући производ за 'Мерцедес'", рекао је Вучић и додао да ће у "Леонију" радити добри и посвећени радници.

Наводи и да зна шта је све још потребно у Србији урадити по питању изградње правне државе као и поводом инфраструктуре у нашој земљи.

"Србија добро напредује, можда и боље него што смо очекивали", рекао је Вучић. 

Додаје да је као председник срећан што је у могућности да отвори фабрику у Краљеву.

Наводи да, што се тиче издавања дозвола за изградњу овог објекта, то је урађено брже него за објекат исте компаније у Нишу.

Захвалио је на сарадњи надлежнима у Краљеву који су радили на овом пројекту и својим саветницима Данилу Цицмилу и Јиргену Хескенсу.

"У свакодневном послу са људима у Краљеву радио је и мој тим и Данило Цицмил и пошто ја кажем 'мој' Немац Јирген Хескенс, ја сам његов Србин, да не мислите да смо ми не знам чије власништво. Дакле, ја њему кажем мој Немац, он мени мој Србине, али ми се одлично сналазимо и одлично сарађујемо", рекао је Вучић.

Додаје да Србија данас изгледа другачије, и да ће већ крајем године бити премрежена ауто-путевима.

"Сваке године биће све више километара ауто-путева, нових пруга, нових радних места, а највећа захвалност ми је то што сам долазећи са неколико старијих жена разговарао и оне су рекле 'сине, само да видимо фабрику у Краљеву, само да видимо да се коначно нека фабрика подиже у нашем Краљеву. То смо чекале десетинама година'", рекао је председник.

Додаје да је отварање ове фабрике, каже, коначно прилика да људи остају.

"И да ништа друго не очекују него да се резултатима свога рада радују. И будућности својих породица", рекао је Вучић.

Прва нова фабрика у Краљеву после 30 година

Клеменс Сакс, генерални директор компаније "Леони", наводи да је борд директора одлучио да четврту фабрику отвори баш у Краљеву због добре путне комуникације.

"Одабрали смо Краљево између четири локације које смо имали у понуди. Борд директора 'Леони групе' је управо имајући у виду добро пословање три садашње фабрике које имамо у Србији одлучио да се прошири са четвртом. Краљево није случајно изабрано већ управо због земљишта које имамо на располагању, расположиве радне снаге и добре путне комуникације", наводи Сакс.

Истиче да ће фабрика у Краљеву бити изграђена у четири фазе и да ће на крају имати 45.000 квадрата производног погона и још око 20.000 квадрата за канцеларије, мензу и друге просторије.

"Такође, првих 6.500 квадрата ће бити завршено до краја године, додао је генерални директор "Леонија".

Додаје да ће читава фабрика бити завршена у првом кварталу 2020. године.

Сакс је радницима обећао најбоље услове рада.

"'Леони' ће са великим растом у Србији бити највећи приватни послодавац. Желимо да будемо и најбољи послодавац, да наши људи добијају најбоље услове рада", навео је генерални директор "Леонија".

Истакао је да ће се у Краљеву производити квалитетни производи и да ће бити на време испоручивани каблови за "Мерцедес" на разним локацијама широм Европе.

Захвалио је Општини, Влади и председнику Србије.

"'Леони' жели да повећа инвестиције у Србији"

"Компанија 'Леони', која у Србији има три фабрике и гради четврту, жели да повећа улагања", навео је члан Борда директора "Леони групе" и директор "Леони дивизије" кабловских система Мартин Штутем.

Додаје да се велика фабрика полако гради и да ће у њој бити прављени висококвалитетни производи.

Навео је да ће 5.000 српских радника бити запослено у новој фабрици.

Додаје да је та компанија у Србији до сада инвестирала 90 милиона евра у објекте и опрему у Србији и да су стекли велико поврење у нашу земљу.

Захвалио је српским властима на великој подршци и нагласио да су до сада уложили и више од 50 милиона евра на име пореза и доприноса за раднике, за промет домаћим добављачима 28 милиона евра и више од 400.000 евра да је уложено у обуку запослених.

"Немачка подржава економске реформе Србије"

Амбасадор Немачке Томас Шиб је поручио да Србија и Немачка треба још више да јачају билатералну сарадњу и да економија игра важну улогу у међусобним односима две земље.

Шиб је рекао да му је велика част што је посетио градилиште "Леонија" у Краљеву и додао да је то његово прво путовање изван Београда.

Каже да ће фабрика "Леонија" у Краљеву бити највећа у Србији и да имају добре резултате још од градње прве фабрике 2009. године у Прокупљу.

"Развој 'Леонија' у Србији је добар пример. У Србији послује 400 предузећа која имају 50.000 радних места, а уложила су две милијарде евра од 2000. године. Ниво пословања никада није био јачи", нагласио је амбасадор.

Истакао је да Немачка подржава економске реформе Србије и да би тај позитивни тренд могао још да се ојача, као и да ће Немачка пружити помоћ Србији по том питању, као и у даљим евроинтеграцијама.

Додао је да треба даље побољшати пословно окружење, унапредити владавину права и слично.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић је захвалио председнику Вучићу истичући да је својом снагом допринео да се гради прва фабрика у Краљеву после неколико деценија.

Додаје да је после 2000. град опустео и да су биле затворене фабрике, као и да је то био заборављен град, док је данас другачија ситуација.

"Краљево опет има перспективу, биће запослено неколико хиљада радника. Ова инвестиција значи живот за све Краљевчане", нагласио је градоначелник.

Фабрика "Леонија" у Краљеву ће бити прва нова фабрика у Краљеву после 30 година и највећа фабрика те компаније у Србији.

На Ратарском имању у Краљеву већ до краја године биће завршено првих 6.500 метара квадратних производног простора где ће радити око 150 радника, махом инжењера и техничара.

Крајем јануара наредне године планиран је почетак пробне производње кабловских система за једног од највећих произвођача аутомобила и возила на свету – "Мерцедес–Бенц".

"Леони" ће у изградњу и опремање фабрике у Краљеву уложити 60 милиона евра и отвориће 5.000 нових радних места до 2023. године.

Комплетна фабричка зграда, производне површине 45.000 метара квадратних биће завршена до краја првог квартала 2020. године.  

Обележавању почетка радова, поред председника Србије Александра Вучића, присуствовали су и генерални директор компаније "Леони Србија" Клеменс Сакс, члан Борда директора "Леони групе" Мартин Штутем, амбасадор Немачке Томас Шиб и градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво