"Лидл" отворио 16 продавница у Србији

У 12 градова Србије, тачно у осам часова, отворено је 16 продавница "Лидла", највећег трговинског ланца у Европи. Свечаном отварању једне од пет "Лидлових" продавница у Београду присуствовао је и председник Србије. Ово је дан када правимо велики корак напред ка бољем и квалитетнијем животу, поручио је Александар Вучић.

Директор "Лидла Србија" Томислав Шапина и председник Србије Александар Вучић пресекли су црвену врпцу на продавници "Лидла" на Коњарнику. Вучић је поручио да ово није обичан дан и да се не ради о обичној продавници.

Председник је истакао значај ове компаније за Србију и оценио да је овај објекат лепши и већи него објекат у којем је, пре шест-седам година, био у Бугарској.

"Од тренутка када је најављено да 'Лидл' долази у Србију, колико пута сам чуо од различитих људи да се прави толика бука око обичне продавнице. Ово нису ни најмање обичне продавнице, али нешто је много важније. Земља са оваквом понудом у малопродаји је земља која својим грађанима пружа избор да могу да купују јефтино а квалитетно", рекао је Вучић.

Поручио је да од "Лидла" можемо много да научимо, посебно у организацији рада, логистици и модерном начину вођења посла, не само трговинских ланаца.

Указао је, на пример, на најсавременији "Лидлов" логистички центар у Новој Пазови, као и на то да "Лидлове" продавнице имају различите температурне зоне усклађене са врстама робе и производа.

Подсетио је да је цела инвестиција "Лидла" у Србији вредна 205 милиона евра и да су запослена 1.553 радника, а да је обука за неке послове трајала и до две и по године.

"Имао сам прилике да разговарам са радницима, они су насмејани и задовољни. Надају се да ће моћи да напредују, обезбеде будућност за себе и своју децу", рекао је председник.

"Нижа цена наших производа" 

Подсетио је да су у рад "Лидла" укључене фирме из Србије, њих 200, и да ће се на полицама овог ланца широм света наћи најквалитетнији производи из Србије.

"Потрошачи ће сами моћи да се увере у цене. Видео сам данас, а не идем често у продавницу, два производа које су урадили заједно са Немцима: кафа са нашом, ужичком компанијом и домаће пиле из Житишта. Било би лепо да ви Немци понудите то и на другим тржиштима, на пример Бугарској и Румунији", рекао је Вучић током обраћања.

Истакао је да ће цена наших производа сигурно бити нижа него других, а нама би значило уврштавање производа у асортиман "Лидла" и отварање нових радних места.

Вучић је указао на значај немачких инвестиција, истакавши да у немачким компанијама у Србији ради око 50.000 људи.

"Са Немачком имамо највећу трговинску размену. Захваљујући немачким инвестицијама и фабрикама, имамо једну од најбрже растућих економија у Европи. Молим вас да подржите даљи долазак немачких инвеститора, а ми ћемо омогућити најбоље услове за њихов долазак и опстанак", рекао је председник.

Посебно се обратио пензионерима, који су, каже, најбројнији купци у јутарњим часовима, те поручио да ће ускоро уз увећане пензије, које ће из године у годину бити све веће, моћи својим унуцима да остављају новац за џепарац и добру чоколаду, и у "Лидлу" и на сваком другом месту.

"Уредили смо државну касу, спровели смо неопходне реформе, направили оно што деценијама нисмо. Данас динар држимо чврсто под контролом и данас можете да планирате шта ћете да урадите сутра", рекао је Вучић.

"Лидл": Нудимо најповољнију потрошачку корпу

Генерални директор "Лидл Србија" Томислав Шапина каже да је ова компанија први савремени дисконтни ланац у нашој земљи, који на тржиште доноси ново јединствено искуство куповине.

"Ми смо једноставни, бољи, повољнији", поручио је Шапина и навео да верује да ће "Лидл Србија", кроз пажљиво одабрани асортиман производа, са најбољим односом цена и квалитета, успешно одговорити на потребе потрошача.

"Понудићемо вам 'Лидлове' брендове, свеже воће и поврће, пециво из 'Лидлових' пекара, више од 350 производа домаћих произвођача, а пре свега понудићемо вам најповољнију потрошачку корпу у Србији", нагласио је Шапина.

Навео је да је данас важан дан, када "Лидл" почиње пословање у Србији, али поручује да је то тек почетак.

"Ту смо да останемо и да се заједно развијамо. Слушаћемо вас потрошаче како бисмо били бољи из дана у дан", рекао је Шапина и нагласио да је изузетно поносан на све запослене.

Поносан је, каже, на све што је "Лидл Србија" до сада урадио и додао да је "Лидл" дао све од себе, а оно најбитније да су сви у Србији радили срцем и да су сви узбуђени, срећни и поносни.

Пожелео је добродошлицу бројним потрошачима који су и пре отварања продајног објекта у Београду чекали у реду на улазак и куповину.

Отварању продавнице у Београду присуствовали су и амбасадор Немачке Томас Шиб, градоначелник Београда Зоран Радојичић и министар трговине, туризма и телекомуниција Расим Љајић.

"Добар пример развоја сарадње са Немачком"

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да је "Лидл" добар пример за шта се немачке фирме залажу у Србији, што је одржив и промишљен приступ пословања.

"Самим тим је 'Лидл' пример како се развија привредна сарадња Србије и Немачке", рекао је Шиб и додао да у Србији послује 400 немачких компанија у којима ради 50.000 људи, а да су од 2000. године инвестирале у Србији две милијарде евра.

"Предвидивост и поузданост су суштинске за немачке компаније и зато је важно наставити да се ради на владавини права. Важно је успоставити што интензивнију мрежу контаката између српских и немачких привредника и унапредити трансфер знања", рекао је Шиб.

Истакао је да ће Немачка и даље бити поуздан и поштен партнер Србије на њеном путу ка ЕУ.

"Трговински ланци ће морати да понуде веће плате" 

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић подсетио је да је први новински текст о томе да "Лидл" планира да дође у Србију објављен 2007. године, те да се после десет година у Србији отвара први савремени дисконтни ланац.

"Сада када је 'Лидл' дошао у Србију отворила се нова полемика, а то је шта то значи за српску привреду. Пре свега, то значи за наше потрошаче због веће конкуренције, имаће већу могућност избора, самим тим очекује се борба међу трговцима за купце, потрошаче, тако да морају нудити приступачније цене и квалитетнију услугу", рекао је Љајић.

Долазак "Лидла" у Србију значи, каже Љајић, и да ће трговински ланци морати да понуде и веће плате добрим радницима, трговцима, да би их придобили за себе.

Очекује и да ће "Лидл" са сада запослених 1.500 радника допринети модернизацији трговинске мреже у Србији и истиче да је долазак "Лидла" доказ да су реформе које је Влада Србије спроводила дале и дају резултате, те да је то најбоља потврда да је српско тржиште најперспективније у региону.

Навео је и да је то сигнал и за друге трговинске ланце да дођу у Србију.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић истакао је да је сјајна вест отварање "Лидла" у Србији и додао да са том компанијом долази и добар квалитет, добре цене и нова радна места.

"Наша жеља је да свака општина у Београду има 'Лидл' продавницу", рекао је Радојичић и додао да ће до краја године у престоници Србије бити отворена и шеста, док ће следеће године главни град имати седам "Лидл" продавница.

Данас је "Лидл" дисконтни трговински ланац "број 1 у Европи".

Малопродајни ланац "Лидл" део је Групације "Шварц", чије је седиште у Некарсулму у Немачкој.

Прва "Лидл" продавница отворена је 1973. године у граду Лудвигсхафену, а већ крајем 80-их година постојало је више од 600 продавница "Лидла" само на подручју тадашње Западне Немачке.

Велико, ново тржиште, отвара се 1989. године падом Берлинског зида, када "Лидл" почиње да се шири и у источни део земље.

"Лидл" у овом тренутку постоји у 27 земаља Европе и САД, а његова мрежа броји више од 10.500 савремених дисконта и запошљава око 260.000 људи.

"Лидлови" производи се складиште у више од 150 логистичких центара широм света.

Према подацима међународне групе за анализу тржишта "LZ Retailytics", Групација "Шварц" ("Кауфланд", "Лидл") као највећи европски малопродајни ланац прехрамбених производа је у фискалној 2017. години остварила продају од 96,9 милијарди евра.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво