Утајивачи пореза и фантомске фирме на удару инспектора

И поред сталног раста наплате пореза редовним путем, у протеклих девет месеци није се смањивао ни обим посла Пореске полиције и Сектора котроле у Пореској управи. У том периоду открили су више од 25 милијарди динара утајеног пореза.

За две године, међу хиљадама тона извезеног воћа није било јабуке раздора за криминалну групу од чак 80 чланова. Прошле недеље, због утаје пореза и друге имовинске користи, полиција и порезници против свих су поднели кривичне пријаве, а 36 њих је ухапшено.

"Они су вршили увоз воћа из Грчке и Пољске и у пословним књигама приказивали су продају воћа на кванташкој пијаци, а у ствари воће је препаковано и извезено за Руску Федерацију", каже Иван Ивановић из Пореске полиције.

Најтеже је открити фирме које у потпуности раде на црно, а још теже установити колико дуго су тако радиле. У случају погона обуће у Дебељачи, све је јасно, око 90 радника радило је несметано читавих пет година.

"Приликом претреса производног погона, пронађена је интерна документација о исплати зарада радника који су организовани на црно. Осумњичени је фактурисао услуге израде обуће купцима преко предузетничких радњи које је оснивао на име својих рођака, а новац који је подизао са њихових рачуна користио је за исплату зарада на црно", објашњава Ивановић. 

Од почетка године у фокусу Пореске полиције биле су фантомске фирме које се оснивају искључиво ради избегавања плаћања пореза. Откривено их је 135, за трећину више него прошле године. У истом периоду, Сектор контроле обавио је више од 10.000 провера и установио да, без обзира на оштрије казне, фирме понављају прекршаје.

"Порески инспектори су поново утврдили неправилности код објеката који су их већ имали и по том основу је на 90 дана затворен 21 објекат", истиче Ненад Кртолица из Сектора контроле – Пореска управа. 

Затварање фирме на три месеца може трајно да угрози нечије пословање, сагласни су привредници и стручњаци. Порезници кажу – њихово је да спроводе закон.

"Наравно, нама је циљ добровољно поштовање прописа, а на терену порески инспектори, било коју врсту делатности да контролишемо, наилазимо на ситуацију да добровољно поштовање прописа није у очекиваној мери", напомиње Кртолица. 

Због тога је Сектор контроле за девет месеци наплатио готово 18 милијарди динара новооткривених прихода, а Пореска полиција је открила 7,7 милијарди динара утајеног пореза.

број коментара 0 пошаљи коментар