Сува шљива из Осечине креће пут кинеског тржишта

За разлику од прошле године, када воћарима није било исплативо да суше шљиву због веће цене свеже, ове године ситуација знатно повољнија. У Осeчини и Подгорини поново раде. И поједини велики извозници из Осeчине покренули су нове капацитете за сушење шљиве, коју ће први пут понудити и на тржишту Кине.

У домаћинству Јанковића у околини Осечине, за разлику од прошле године када није било сувих шљива за продају, ове године поново је добра сезона. Око осам тона суве шљиве спремно је за дугогодишњег поузданог купца из тог краја.

"Не би требало да буде спорно, јер је шљива доброг квалитета, добро смо је осушили и надамо се доброј цени и солидној заради", напомиње Марко Јанковић из села Горње Црниљево код Осечине.

У овом селу, познатом по засадима шљиве и броју сушара, слична је ситуација и код других воћара.

"Сушара у селу Горњем Црниљеву има око 40 и све су радиле ове године, а у односу на прошле године, цена шљиве је била ниска и сви су одлучили да суше", додаје Александар Јанковић из Горњег Црниљева.

Добар део суве шљиве из овог села кренуће пут иностраних тржишта, захваљујући појединим највећим извозницима и прерађивачима из овог краја у Србији. Ове сезоне покренути су и нови савремени тунели за сушење шљиве, чији је капацитет 25 тона дневно.

У Осечини је на стотине тона спремно за извоз. Ове године српска шљива је конкурентна, а да ли се отварају и нека нова тржишта?

"Са повећањем рода снизиле су се и откупне цене сировине, што је утицало и на цену суве шљиве да буде нижа, да будемо конкурентни са другим државама на тржишту. Сад нам се појавила могућност да се отворимо и према кинеском тржишту, јер имамо учешће на Сајму од 16. до 22. Србија, као једина земља из Европе, учесница је Сајма", објашњава Добривоје Јовановић испред фирме "Јовановић воће" из Осечине.

Поједини велики произвођачи суве шљиве из Осечине надају се великом тржишту. Уз укус и квалитет, који пре свега истичу, заинтересованим купцима у Кини понудиће и различита паковања "српског бренда", без којих је незамислива озбиљнија понуда на тржишту.

број коментара 0 пошаљи коментар