ФИЦ позвао европске институције да активно подрже Србију

Делегација Савета страних инвеститора (ФИЦ) позвала је европске институције, током дводневне посете Бриселу, да активно подрже Србију, истичући да је међусобна сарадња неопходна да би се српско тржиште приближило правилима и праксама Европске уније.

Делегација ФИЦ-а је приликом посете Бриселу, пету годину за редом, имала серију успешних састанака са представницима Европске комисије, с циљем да као поуздан партнер како Влади Србије, тако и Европској унији, пружи подршку процесу европских интеграција Србије, наводи се у саопштењу ФИЦ-а.

"Србија наставља стабилан, али умерен напредак у реформама, што је осигурало стабилност, али није довољно да се оствари постављен циљ. Како би се сустигао ниво економског развоја у ЕУ – снажнија привреда и виши животни стандард – потребно је да Србија убрза реформе и приступне преговоре", рекла је председница ФИЦ-а Јана Михајлова на састанку са директорком за западни Балкан Хеновевом Руис Калавером.

Посебну пажњу, како наводе из ФИЦ-а, треба посветити остварењу одрживе фискалне консолидације – структурним реформама, посебно приватизацији и корпоративизацији државних предузећа, као и унапређењу примене закона, посебно у области пореза јачањем пореске администрације. 

Током дискусије са институцијама ЕУ, Савет је истакао кључни значај реформи у областима: пореза, радног права, трговине и инспекције, безбедности хране, некретнина и изградње, дигитализације и електронског пословања, телекомуникација и општег правног оквира, посебно закони о стечају и девизном пословању, додаје се у саопштењу.

Као и увек, Савет је нагласио спремност да настави, па чак и да појача своје ангажовање у подршци приступног процеса ЕУ, кроз размену мишљења и сарадњу и са српском Владом и са ЕУ институцијама.

Делегација Савета се током посете састала са представницима седам генералних директората Европске комисије: за суседство и преговоре о проширењу, за економска и финансијска питања, за порезе и царинску унију, за запошљавање, социјална питања и инклузију, за трговину, за комуникацијске мреже, садржај и технологију и за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мале и средње предузетнике.

Поред тога, одржани су и састанци са представницима Европске службе за спољне послове и са амбасадорком Србије у ЕУ Аном Хрустановић.

У делегацији ФИЦ-а били су председница Савета Јана Михајлова, члан УО Савета Горан Пекез и извршна директорка Ана Тоци.

број коментара 0 пошаљи коментар