Вучић: Борићемо се и решићемо и "Петрохемију"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се борити и да ће решити питање "Петрохемије", као што је решен проблем са Железаром, РТБ Бором, као и ПКБ-ом.

Александар Вучић је, у изјави новинарима, казао да су нам потребне земље које немају несигурност око цене нафте.

"Када на дневном нивоу, као Казахстан, вадите 1.800 милиона тоне нафте, онда је јасно да немате несигурност са ценом нафте. Петрохемију могу да купе Казахстанци, Руси, Азербејџанци. Неколико земаља може то да уради, које немају проблеме са ценом нафте, а било би добро да немају и проблем са гасом, јер 12 одсто сировина јесте гас", објаснио је Вучић.

Навео је да су Казахстанци узели део петрохемијске индустрије у Румунији.

"Неки су пре 12 година заузимали позиције на истоку, док ми нисмо разумели шта се дешава у свету. Гледаћемо на сваки начин да то успемо и ми. Борићемо се за то. Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев разумео је колико нам је то значјано и желеће да покаже колико воли и поштује Србију", уверен је Вучић.

Он је рекао да не може да обећа у име казахстанских компанија ништа, али да ће се борити и да је уверен да ћемо решити питање "Петрохемије".

Указао је да није случајно што су ММФ, Светска банка, а како каже, чудом и Фискални савет, изразили задовољство и прогнозирају нам раст од 4,4 одсто.

"То значи да ствари иду добро и покушаћмео да ствари иду још боље у будућности. Када кренемо са стамбеном изградњом, а три града су већ спремна - Ниш, Крагујевац, Сремска Митровица за станове за полицију, то ће бити додатни импулс за раст идуће године", објаснио је Вучић.

"Морамо да тражимо инвеститоре широм света"

Председник Србије је рекао да већи раст, као што се прогнозира у извештају ММФ и Светске банке, омогућава Србији да спроведе капиталне инвестиције, а подвукао је и значај привлачења инвестиција из свих крајева света.

Истакао је да страни улагачи знају добро да читају извештаје ММФ-а и Светске банке, а тако и казахстански бизнисмени.

"По Дуинг бизнис листи Казахстан је за неколико места испред нас, пре свега због чињенице да у Казахстану постоји најбоља брига о малим акционарима. Ту морамо да научимо од њих", додао је он.

Вучић је казао да привредни раст омогућава мало повећање плата и пензија и улагање у капиталне инвестиције.

"Нас ће само пут Прељина-Појате коштати реалних 800 милиона евра. Пут Пожега-Чачак кошта 400 милиона евра. Када видите то онда схватате колико је важно да раст буде виши, јер ћете имати више пројаката који живот значе. Да бисте постигли тај раст морате да имате већу потрошњу, извоз и инвестиције", указао је председник.

Вучић је нагласио да је за веће инвестиције неопходно имати и највеће подстицаје.

Навео је да су оне земље, које су заснивале раст на потрошњи, кроз велики раст плата у јавном сектору, суочене са падом раста.

"Код нас је то обратно. То су одлични трендови и људи у Србији свакако то могу да разумеју. Србија је суштински на добром путу", рекао је Вучић.

Он је указао да је све већа нервоза у односима ЕУ и САД, као и Кине, те да морамо да тражимо инвеститоре у свим деловима света.

Подсетио је да је сада тешко добити инвестиције из Турске, због високе инфлације, па је тамо минимална зарада 210 евра, много нижа него у Србији.

"Зашто би долазио неко из Турске код нас, када у својој земљи може да плати мање раднике, а уједно и нађе као и код нас добро обучену радну снагу. Морамо због тога да се боримо да привчемо улагаче са свих страна света", наласио је он.

Вучић је рекао, када је реч о Западном Балкану, да је ту Србија неприкосновена, али и да жели да за две године имамо 60 одсто инвестиција целог Западног Балкана. 

Председник је рекао је да је са Назарбајевим синоћ до касно наставио разговоре за вечером и да га је замолио да утиче на инвеститоре да дођу у нашу земљу. 

"Замолио сам га да утиче на велики број инвеститора из Казахстана који би могли да дођу у нашу земљу. Када погледате колики је уложени новац Казахстанаца у Дубаи, Беч, Москву и многе друге градове, јасно је да Казахстан има шта да уложи у Београд и Србију. Председник је и неким људима који су били на вечери, премијеру, рекао да пре његове званичне посете Србији наставимо разговоре како би се додатно охрабрили људи да инвестирају", објаснио је Вучић.

Он је казао да је то од великог значаја.

Председник Србије је указао да су неки у региону имали више смисла и разумевање за значај Казахстана пре 15 година и раније.

"Успећемо ми да то надокнадимо и привучемо пажњу казахстанских инвеститора", рекао је Вучић.

број коментара 6 пошаљи коментар
(четвртак, 11. окт 2018, 08:47)
anonymous [нерегистровани]

ECO

Jedna od strateskih stvari koja treba da se resi kao Bor i Zelezara

(среда, 10. окт 2018, 20:56)
Olivera [нерегистровани]

Komentar

Našem predsedniku Vučiću ukazana je posebna čast i poštovanje od premijera Kazahstana. To nam govori da saradnja ide i ići će u dobrom smeru po Srbiju a time za Petrohemiju.

(среда, 10. окт 2018, 10:12)
Sava [нерегистровани]

Kakanv

Srbija ima najbolje uslove za strane investicije od svih zemalja regiona

(среда, 10. окт 2018, 09:57)
Sasa [нерегистровани]

Uspeh

Sa Kazahstanom Srbija gradi sve bolje odnose,a samim tim i Kazakstanski investitori ce zeleti da investiraju vise u Srbiju.

(среда, 10. окт 2018, 09:06)
Leka [нерегистровани]

P

Potpuno sam siguran da ce biti tako....

(среда, 10. окт 2018, 08:58)
anonymous007 [нерегистровани]

Bravo

Postali smo zemlja primamljiva investitorima. Svaki stranac koji zeli da ovde radi i gradi, a nase ljude zaposli i vise je nego dobrodosao. Idu bolja vremena, strpljenje se isplatilo.