Стевановић очекује унапређење економске сарадње са Казахстаном

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић изјавио је данас у Астани да очекује да ће у наредном периоду економска сарадња Србије и Казахстана бити још боља, а да су кораци у том смеру већ направљени.

Стевановић је, у изјави Танјугу, рекао да трговинска сарадња две земље, према резултатима из прве половине 2018. године, на жалост, има тренд пада, али да на јучерашњем 2. заседању Међувладине српско-казахстанске комисије за трговинско-економску сарадњу, дефинисана платформа која предвиђа механизме за остварење конкретних резултата до седећег заседања.

"Дефинисано је да су највеће могућности за унапређење сарадње сектори безбедности, пољопривреде, грађевинарства, затим машинска индустрија и хемијски комплекс", навео је Стевановић, који је члан српске делегације, коју у Астани предводи председник Александар Вучић.

Према његовим речима, сарадња ће у тим областима бити унапређена кроз рад радних група, које ће, у оквиру Мешовитог комитета, бити формиране за сваку област посебно.

Државни секретар је рекао да је Казахстан земља од које може много да се научи, истовремено истичући да је у корену свега снажна политичка воља да се та земља промени, напредује и да буде централна фигура у централном делу Азије.

"За нас је Казахстан битан, јер је спољна политика у великој мери компатибилна са Србијом. Они своју сарадњу у великој мери желе да развијају са Кином и Русијом, што је донекле компатибилно и са Србијом. Као што је Република Србија у Југоисточној Евопи централна у великом пројекту Народне Републике Кине, 'Пут свиле', тако и у овом делу Азије Кина препознаје Казахстан. Ту, на пример, можемо да нађемо шансе за заједничке пројекте", рекао је Стевановић.

Државни секретар је као посебно важну истакао презентацију Међународног финансијског центра у Астани.

"Много смо чули и много ћемо од њих моћи да научимо у наредном периоду о савременим начинима и моделима финансирања", рекао је он и оценио да је посета српске делегације Астани била корисна.

На питање да ли посета председника Србије Казахстану може да унапреди сарадњу две земље, Стевановић је одговорио да наравно "председник Вучић у Казахстану ужива велики углед и велико поверење".

"Био сам присутан на састанку са председником Нурсултаном Назарбајевим, где је и он шансу за Србију видео пре свега у политичкој вољи и ауторитету председника Вучића. Његов став је да тако јака политичка личност има снагу да изведе реформе", рекао је Стевановић.

Државни секретар је пренео и да је Назарбајев, обраћајући се српском председнику, рекао да "када народ има исти став као вођа, онда и у држави све може да се уради".

"Вучићев ауторитет и опредељење Владе да следи његову политику, свакако је у функцији раста и развоја у перспективи", закључио је Стевановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи