Фискални савет: Буџетски суфицит око 35 милијарди динара у 2018.

Фискални савет Србије процењује да ће буџетски суфицит у 2018. износити око 35 милијарди динара или 0,7 одсто бруто домаћег производа (БДП), као и да се јавни дуг приближава безбеднијој зони од 50 посто БДП-а – делом због бољих фискалних резултата, али још више због велике ревизије привредног раста навише.

"Фискална кретања у 2018. години су повољна, оствариће се суфицит у буџету, а дуг се приближава дозвољеној граници. Зато је прави тренутак да се буџет и политика Владе окрене великим изазовима који преостају, а то су низак привредни раст и уређење јавних финансија", изјавио је председник Фискалног савета Павле Петровић на конференцији за новинаре.

Представљајући извештај под називом "Фискална и економска кретања у 2018. и препоруке за буџет 2019", Петровић је рекао да ће Влада у 2019. имати на располагању додатних 450 милиона евра, што је један одсто БДП-а, које би требало да употреби за стимулисање привредног раста.

Наиме, према мишљењу Фискалног савета одговарајући буџетски план за 2019. је дефицит од 0,5 одсто БДП-а, што ће, како се оцењује, ослободити 400-450 милиона евра за повећање јавних инвестиција и смањење пореског оптерећења рада.

Слободна средства у буџету за 2019. годину требало би искористити за стимулисање привредног раста и за увођење уређеног система у јавним финансијама, као што је пензијски систем и систем зарада запослених у јавном сектору, оцењује Фискални савет.

"Половину тих средстава треба употребити за повећање јавних инвестиција, јер оне значајно утичу на пораст економског производа земље, а преосталу половину за смањење пореског оптерећења привреде", додао је Петровић.

Уколико би се, како објашњава, цела та половина од преко 200 милиона евра искористила за смањење оптерећења на зараде, ниво захватања на терет послодаваца би се смањио са актуелних 63 на 60 посто.

Фискални савет је мишљења и да би следеће године требало трајно да се уреди начин повећања и уређивања пензија, и да се уведе правило индексације пензија, које је недавно донетим законом отклоњено.

"Донета је очигледно политичка одлука да се у 2019. пензије ускладе за 2,5 посто. Уместо тога, одлучено је да се овим пензионерима испод 30, 32 хиљаде динара пензије повећају 5 процената и да се то назове новчано увећање уз пензију, а да се овим пензионерима изнад тога пензије не увећавају уопште и то је разлог зашто у буџету нема више средстава за повећање",каже члан фискалног савета Никола Алтипамарков.

Да ли ће државна каса и даље бити у плусу зависи и од увођења платних разреда. Фискални савет је за то да се основица за коефицијент подигне са 14 хиљада на 18 хиљада динара, али наглашавају да успостављање правила омета притисак одређених струка.

"Дакле, чини се по овоме да се просвета изборила за прилично висок коефицијент у хијерархији позива у буџетском сектору, што треба имати у виду и за убудуће, јер су изван система од оних 15 преосталим системима где је полиција или војска, јер за сада се касни", каже Владимир Вучковић, члан фискалног савета.

Чланови фискалног савета, такође, сматрају да је "учешће јавних инвестиција у БДП-у потребно и могуће повећати у 2019. на око четири посто БДП-а".

Фискални савет препоручује делимично укидање забране запошљавања и циљано запошљавање, напомињући да је за пет година у Србији 18.000 запослених мање и да нема превише укупно запослених у државном сектору.

Како напомињу, забрана запошљавања је за последицу имала раст привремено-повремених и сличних ангажмана и нарушавање структуре запослености, при чему су "хронични и недопустиви мањкови у неким секторима, као што су здравство, Пореска управа, екологија, приступање ЕУ у пољопривреди".

У публикацији се истиче да је неопходно коначно завршити анализе и систематизације радних места, као и да у 2019. треба запошљавати једног радника на сваког отишлог, односно да стопа замене буде у сразмери 1:1, а не 1:5 као до сада.

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 09. окт 2018, 19:32)
Hamekame [нерегистровани]

Narod

Ovo je za nas odličan rezultat jer to znači pocećanje plata i penzija i jednostavno bolji život u Srbiji.

(уторак, 09. окт 2018, 19:31)
Mixi [нерегистровани]

Rezultati

Ovo je samo jasan pokazatelj koliko ova vlast postiže dobre rezultate.

(уторак, 09. окт 2018, 17:43)
anonymous [нерегистровани]

Tačka na i

Kad je sve tako dobro, suficit u budžetu, rast BDP-a, nebrojena nova radna mesta...
Kolika je vaša procena da će se smanjiti odlazak mladih iz Srbije?
Ako se ne smanji, džaba vam svi vaši pokazatelji, nikome ne vrede.

(уторак, 09. окт 2018, 16:17)
sava [нерегистровани]

odricanje

svako odricanje će pomoći da postignemo daleko još bolje rezultate.

(уторак, 09. окт 2018, 16:02)
aБобанnonymous [нерегистровани]

финансије

То је баш позамашна сума суфицита! Морамо да признамо да се напредује!

(уторак, 09. окт 2018, 14:47)
Jovan [нерегистровани]

Fiskalni savet suficit 32 miljarde u 2018

Bez dileme ekonomska politika drzave nam je sve bolja i bolja iz godine u godinu. Tako da svako odricanje ce nam pomoci da postignemo daleko jos bolje rezultate.

(уторак, 09. окт 2018, 13:21)
Jana [нерегистровани]

Razvoj

Srbija je danas zemlja koja se ubrzano razvija i koja ima zdrave osnove.