Поповић: Радити на стратегији за вештачку интелигенцију

Србија треба да ради на изградњи стратегије за вештачку интелигенцију и може да буде лидер у региону када се ради о вештачкој интелигенцији и свему што она обухвата, изјавио је министар иновација и технолошког развоја Ненад Поповић.

У паузи министарског Форума о вештачкој интелигенцији у Хелсинкију, Поповић је рекао агенцији Танјуг да тема вештачке интелигенције обухвата све области живота – и здравство и привреду и финансијски систем и све делове економије који ће се у наредних пет, десет година радикално мењати.

"Тема вештачке интелигенције је и социјално питање, јер се очекују велике социјалне промене тим пре што ће неке професије престати да постоје, а отвараће се потпуно нова радна места, тако да треба бити спреман и са образовне стране за оспособљавање младих да буду учесници овог најважнијег процеса", рекао је Поповић.

Министар је навео и да је у 21. веку тема вештачке интелигенције нешто најважније због чега Србија као део ширег европског и светског поља мора да буде веома активна.

"Србија је дефинитивно један од лидера. Наше Министарство иновација и технолошког развоја укључује и дигитализацију свих процеса – и државних и привредних. Вештачка интелигенција је део тог великог процеса", рекао је Поповић.

Он истиче да ће Србија покушати да искористи сва знања других европских земаља учешћем на данашњем Форуму, пре свега знања о којима ће причати европски министри, комесари и стручњави из ове области.

Како је објаснио, циљ је да се "хармонизовано размене мишљења" и види начин на који да се Стратегија развоја вештачке интелигенције и Стратегија дигиталног развоја донесу и имплементирају, водећи рачуна да то буде "у корист грађана и цивилног друштва".

"Финска је лидер у прављењу Стратегије вештачке интелигенције и један од пионира у целом свету", рекао је Поповић и поновио да је јучерашњи састанак са финским министром економије Миком Линтилом, који је задужен за вештачку интелигенцију, део нове идеје и визије шта би Србија у том домену требали да уради.

Министар је изразио уверење да ће Србија у наредном периоду радити на изградњи стратегије за вештачку интелигенцију.

"Користићемо искуства земаља ЕУ, пре свега оних које су је већ изградиле, а њих није много, али су активне у процесу дигитализације и веома успешне. Користићемо искуства из целог света. Србија са дигитализацијом, вештачком интелигенцијом прескаче онај простор који смо имали празан и долазимо до тога а тај простор можемо да прескочимо и поново будемо индустријски технолошки лидери у Европи", закључио је Поповић.

број коментара 0 Пошаљи коментар