Расте цена за закуп земље у Војводини, ратари незадовољни

Ове године ће на лицитацијама државног земљишта у Војводини бити око 6.000 хектара више земље него лане, а укупно око 500.000 хектара. Тражња за земљом се не смањује, па цена закупа из године у годину расте, што никако не одговора ситним газдинствима. Зато их је све мање на лицитацији.

Просечна цена закупа државног земљишта за протекле три године је 194,5 евра по хектару, док је 2012. била 160 евра. Пољопривредник из Зрењанина Мирослав Вуков наводи да су му због цене закупа повећани и укупни трошкови.

"Преко 17 посто ми је закуп што државног, што приватног земљишта. То је веома велики проценат, што ми поскупљује производњу и онда морам да на неки други начин правим уштеде да бих било какав профит остварио", прича Мирослав Вуков.

У Кикинди имају проблем да саставе коначан списак њива које могу да иду у закуп, јер се оранице враћају старим власницима у поступку реституције.

"Преко 1.500 хектара смо вратили државног земљишта претходним власницима. Сада нам се јављају и оне суседне општине где нема довољно државне земље за враћање, па враћају овде у Кикинди", указује Имре Кабок из Градског веће у Кикинди.

Министарство пољопривреде је најавило да је формирало радну групу за измену Закона о пољопривредном земљишту, првенствено да би се помирили интереси ратара и сточара.

"У централној Србији државног пољопривредног земљишта нема и тамо сточари не могу да добију ништа, а ово је јединствена земља и морају сви имати иста права. Ако имају право на субвенције исте, онда морају имати и право на приступ", истиче министар Бранислав Недимовић.

За дугорочни закуп земље од 30 година ове године је конкурисало 25 кандидата, а прошле године 224. Колико ће их добити земљу зависи да ли закупац има инвестициони план за прерађивачке капацитете од 500 евра по хектару.

Компанија "Тенис" је на тај начин добила око 5.000 хектара у Зрењанину и Кикинди, али ће та земља на лицитацију, јер је почетак инвестиције најављена за новембар наредне године.

број коментара 0 пошаљи коментар