Нобелова награда за економију Нордхаусу и Ромеру

Вилијам Нордхаус и Пол Ромер добитници су Нобелове награде за економију за 2018. годину. Нордхаус је добио награду за рад у области "климатске економије", односно утицаја климатских промена на економије, а Ромер за ендогену теорију раста.

Двојица економиста су креирала методе које се баве неким од фундаменталних проблема – дугорочним одрживим растом у глобалној економији и благостањем светске популације, навео је Нобелов комитет.

Нордхаус, професор на Универзитету Јејл, награђен је за рад "у области интегрисања климатских промена у дугорочне макроекономске анализе", а Ромер, са њујоршке пословне школе "Стерн", за "интегрисање технолошких иновација у дугорочне макроекономске анализе", наводи се у одлуци Комитета Академије.

"Овогодишњи лауреати не дају крајње одговоре, већ нас њихова открића значајно приближавају одговору на питање како постићи одржив глобални економски раст", поручују из Академије.

Награда за економију није једна од оригиналних Нобелових награда. Установила ју је Банка Шведске 1968, у знак сећања на Алфреда Нобела.

Награда износи девет милиона шведских круна (милион долара), а прва Нобелова награда за економију додељена је 1969. године.

Прошлогодишња Нобелова награда за економију отишла је у руке америчког економисте Ричарда Талера за допринос у области бихевиоралне економије.

број коментара 0 пошаљи коментар