Наплата пореза премашила хиљаду милијарди динара

Већ за девет месеци ове године наплата пoреза премешила је хиљаду милијарди динара. Сви најважнији јавни приходи су у порасту, највише доприноси и ПДВ. Из Министарства финансија најављују, а са том пројекцијом се сагласио и ММФ, да ће буџет Србије ову годину уместо планираног дефицита завршити у плусу.

Готово половина новца у држaвну касу стиже од доприноса.

"Пореска управа наставља тренд раста, и то вишегодишњи, наплате јавних прихода. Тако је за првих девет месеци 2018. наплатила 1.071 милијарду динара, што представља раст од 6,7 одсто у односу на период прошле године", каже Мира Станојев из Сектора наплате Пореске управе.

Поред доприноса чија је наплата већа за 8,8 одсто, прилив новца погурао је и домаћи ПДВ са растом од 6,6 одсто, у истом периоду и одлив новца због враћања ПДВ-а је већи. Наплата акциза порасла је више од пет процената, а порез на доходак грађана за 6,3 одсто.

Због тога надлежни немају дилему у каквом ће стању после свих исплата, државна каса дочекати крај године.

"Очекујемо суфицит од 28,3 милијарде динара, то је 0,6 одсто БДП-а. Ако се само подсетимо 2013. и 2014, тада је дефицит у буџету био негативан резултат – -6,6, а сада смо на плус 0,6. Мислим да је свима јасно колика је разлика у економским резултатима и стабилности наше земље данас и пре само пет година", каже министар финасија Синиша Мали.

И порезници резултате мере у дугорочнијем распону.

"У 2018. години у односу на девет месеци 2014. Пореска управа је наплатила 27 одсто јавних прихода више, што само показује да је Пореска управа у посматраном периоду успела да доведе до редовног плаћања јавних прихода", каже Мира Станојев.

О контроли обрачуна пореза, промету преко фискалних каса, и откривању нерегистрованих фирми, брине посебан сектор Пореске управе.

Иако се више од 97 одсто најважнијих јавних прихода сада наплаћује редовним путем, Сектор контроле указује да простора за раст наплате и даље има.

У протеклих девет месеци обављено је 10.000 контрола, и свака друга је открила неправилости. На основу тога, наплаћено је додатних 18 милијарди динара пореза.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 07. окт 2018, 22:09)
Дејан [нерегистровани]

Супер

Ајде сад да и ми порески обвезници видимо нешто од тога. Поправите нам путеве и инфраструктуру да можемо нормално да живимо