Коп Дрмно – кад се са папирића пређе на рачунаре

Процес производње угља, на највећем костолачком копу Дрмно, не само да се компјутерски прати већ се и помоћном механизацијом управља преко рачунара. Тај пројекат четврте индустријске генерације резултат је домаће памети – Машинског факултета и Института "Пупин" – а Костолцу и ЕПС-у доноси ефикаснији рад и уштеде.

Комплетна експлоатација угља на копу Дрмно је у електронској форми: Надгледа се производња, управља механизацијом без које багери не могу да копају и бележи све – од километраже до потрошње горива и мазива.

"Постоји диспечерски центар који прати рад возила и машина на копу Дрмно. Тако да у сваком тренутку можемо да знамо где је које возило и да га самим тим преместимо на позицију где је потребно", објашњава Ненад Николић из "Костолца".

У електронској форми је и сва евиденција – од распореда сменског рада, задужења радника до радних налога.

"Ујутру су имали неке папириће где су писали распоред рада и машина, сада то иде преко рачунара", каже професор Машинског факултета у Београду Градимир Ивановић.

У протеклих шест година систем је надограђиван, па данас на копу више нема празног хода ни машина ни људства, учинак је знатно већи, а планирање брже и прецизније.

"Подаци, који су некада стизали и по неколико дана до руководства, обрађивајући се, сада се тренутно уносе и моментално се добијају те информације на екрану. Самим тим смо обезбедили и контролу свих процеса", истиче Драган Стошић са Института "Михајло Пупин".

А уштеде су милионске, јер су само потрошњу горива у Костолцу смањили и до 15 одсто годишње.

"Приђе возач са картицом на којој је забележено које је возило, ко је издао, ко је примио гориво. Мобилни рачунар је на цистерни, где контролишемо колико је ушло горива, колико је изашло, значи нема нико други да контролише", каже Ивановић.

Овај пројекат погодан је и за ЕПС-ове колубарске руднике, али и друга предузећа која имају сличне послове са бројним возилима и машинима.

број коментара 0 пошаљи коментар