Отворен нови погон фабрике "Лабор Срб" у Сремској Митровици

Председник Александар Вучић истакао је, на отварању новог постројења фабрике "Лабор Срб", да је Србији потребно више малих и средњих предузећа. Додаје да ће држава радити на томе да подстакне предузетнички дух.

Александар Вучић је објаснио да је и сам данас у Сремској Митровици присуствовао отварању новог погона фриме "Лабор Срб", где ће у наредном периоду бити упослено још 50 до 80 људи, управо да би указао на потребу подстицања и развоја малих и средњих предузећа.

Истакао је да нису важне само фабрике које ће запослити 1.000 до 2.000 људи, које су нам свакако потребне, већ да нам је потребно више малих и средњих предузећа, што је, каже, кључна тема у будућности.

То је илустровао тиме што му је гувернер италијанске регије Венето, Лука Зајо пренео да је БДП Венета, из које долази фабрика "Лабор", четири пута већи од српског, док 80 одсто БДП-а те регије доносе компаније које имају 15 људи или мање.

"То треба да буде будућност Србије - мала и средња предузећа", рекао је Вучић.

Поручио је да ће широм Србије бити по неки велики инвеститор, јер смо добро место за улагања, али приметио да нам требају српски инвеститори.

"Желимо и још више инвеститора из Венета, да нас науче како да подигнемо предузетнички дух и како да будемо богати као на северу Италије", рекао је Вучић.

Истакао је и да морамо да покушамо да од дрвне индустрије направимо озбиљни извозни артикал Србије.

Испричао је да је у Италији, приликом посете фабрици истог власника, видео како ради цела његова породица, посвећено, као и запослени.

"Потребно још улагача" 

Захвалио је италијанским компанијама на инвестицијама и додао да нам је потребно још улагача, и то малих инвеститора уз поруку да ће Србија дати боље услове него било која друга земља у окружењу.

"Ми ћемо вам дати пет до 10 одсто боље услове. Напишите то у извештаје које шаљете у Рим, да не губе време да иду негде другде, нека одмах дођу у Србију", поручио је председник.

Италијанског амбасадора је замолио да подржи Србију на европском путу, али и у привлачењу нових инвестиција.

Указао је на добру сарадњу републичке и покрајинске владе и одбацио поједине тврдње да су потребна сучељавања та два нивоа власти, истичући да само ако радимо заједно можемо да доводимо инвеститоре.

Пренео је да су му млади у Сремској Митровици рекли да сада лакше долазе до посла, те додао да је највећи део посла у Срему обављен по питању смањења незапослености, али да су улагања потреба у Шид и Ириг.

Од великих војвођанских градова, подсетио је да у Зрењанин долази велика кинеска компанија, а да су угалачи потребни у Сомбору, Кикинди, Кули, Апатину, јужном Банату...

Додао је и да ће у регију Венето отићи и српски здравствени стручњаци, како бисмо покушали да реформишемо здравство по угладу на ту италијанску регију.

На крају обраћања je запосленима у "Лабор Срб" пожелео пристојан посао, добре плате и сигурну будућност.

"Италијански инвеститори желе да расту у Србији"

Амбасадор Италије Карло ло Кашо рекао је на отварању погона да италијански инвеститори не само да су заинтересовани да остану у Србији, већ желе и да наставе да расту.

Ло Кашо је рекао да данас не присуствује само успеху једног предузећа већ и да сведочи константној сарадњи између институција Србије и Италије, наводећи да су односи између две земље засновани на историјским, политичким и економским односима.

"Економски односи представљају фундаментални стуб наше билатералне сарадње. Италија је одлучила да инвестира политички и економски у Србију када су други оклевали. Данас је ситуација промењена. После нас је дошло много партнера. Задовољни смо због тога, али истовремени смо и поносни јер смо дошли међу првима", рекао је амбасадор.

Навео је да је разлог томе била њихова убеђеност да је будућност Србије у Европској унији.

Према његовим речима, Италија намерава да и даље буде присутна у Србији како би "заједно расли и интегрисали економије у велико евроско тржиште".

Ло Кашо је искрено захвалио српским властима, председнику Вучићу и Влади Србије на спремности да помогну италијанским предузећима.

Заја: Знам колико је Вучићу стало

Председник италијанске регије Венето Лука Заја и Патрисио Деи Тос, власник компаније "Лабор Срб", захвалили су председнику Србије и српским властима на односу који имају према инвеститорима.

"Немам никакав интерес. Желим то да кажем грађанима у Србији да су срећни јер имају председника као што је Александар Вучић. Знам колико му је стало и колико говори о изазовима које Србија има, али и о пословном духу који ми имамо у регији Венето", рекао је Заја новинарима.

Надам се, рекао је Заја, да ће Србија наставити тим путем који је Вучић зацртао.

Патрисио деи Тос рекао је да се на њиховим погонима налазе три заставе – италијанска, српска и застава регије Венето.

"Осетили смо подршку Србије на свим нивоима, а уживали смо и подршку амбасаде Италије. Наставићемо у том духу, развијаћемо квалитет производа", рекао је Деи Тос и додао да ће фабрика која сада запошљава 33 људи повећати тај број на 80.

Додао је да је у Сремској Митровици пронашао најбољу врсту дрвета за њихове производе – храст и да му је градоначелник још када је први пут дошао објаснио да таква инвестиција може да се оствари у том крају.

"Схватио сам да захваљујући нашем искуству и вашој сировини производња у Србији може да буде изузетно квалитетна и да производе можемо да извозимо у читав свет. Ово је пример како Србија и Италија могу да сарађују како би обе земље биле конкурентне на међународној сцени", рекао је Деи Тос.

Према његовим речима, то је размена где обе нације могу да буду победници и да постану богатије земље, те да се суоче са изазовима будућности.

"Не можемо се затварати и бојати већ треба да стварамо нове мреже сарадње на свим нивоима", поручио је Деи Тос.

Мировић: Отварање фабрика најлепша слика из Србије

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић истакао је да су отварање фабрика и нових погона најлепше слике које могу да се пошаљу из Србије.

"У Војводини смо у протеклих годину дана отворили више од 28.000 радних места. Најзаслужнији су свакако председник Александар Вучић и његов тим, али и Влада Србије. И ове и наредне године наставићемо са инвестицијама у инфраструктури која је важна за инвеститоре", рекао је Мировић.

Према његовим речима, градиће се нове индустријске зоне у Шиду, Сомброу, на Хоргошу, док је у Руми већ завршена.

"На делу сада можете видети ту синергију рада локалних, покрајинских и републичких власти", навео је Мировић.

"Ново проширивање ове фабрике значајно је не само за Сремску Митровицу, већ и за Војводину у целини, јер отвара нова радна места, а посебно ако се на уму има чињеница да фабрику квалитетном сировином снабдевају наша предузећа, попут 'Војводина шума'", навео је председник Мировић.

Директорка ЈП "Војводинашуме" Марта Такач истакла је да сарадња са компанијом "Лабор Срб" траје више година и да се то предузће труди да буде поуздан партнер.

"Сремски храст је светски познат. Ако смо укрстили наш квалитет Срема и Србије уз допринос наших партнера наших да добије италијански дизајн, сигурна сам да ће бити у многим кућама Европе и света бити наш заједнички производ", рекла је Такач.

"Лабор Срб", српска фирма са италијанским учешћем, шири се и спремна је да постане полазна тачка за тржиште готових дрвених подова на Западном Балкану.

Основана је 2015. године на основу 30-годишњег искуства у сектору обраде дрвета и производње паркета "Патриција Деи Тоса", оснвача "Истласа" и "Лабора Легноа" - италијанских фирми са званичним седиштем у Кордињану, регија Венето, са укупно 70 запослених и годишњим прометом од 40 милиона евра.

"Лабор Срб" је развила своју делатност на повишрини 24.000 метара квадратних за прву обраду трупаца храста, који долазе из локалних шума, а поседују ФСЦ сертификат, и који су до данас транспортовани као дрвна грађа у италијнске фирме за производњу дрвених подова, са потписон "Итлас" и "Лабор Ленго".

Сада ће "Лабор Срб" производити директно готов производ, а сировина високог квалитета и италијански дизајн удружиће се у производњи престижног паркета који је намењен извозу у цео свет.

"Лабор Срб" се данас простире на укупној површини од 56.000 квадратних метара, има 43 запослених, а у 2015. године их је било четвроро.

Састав фирме ће се, како најављују из компаније, до краја године увећати за још 20 запослених.

Отварању, између осталих, присуствују министар пољопривреде Бранислав Недимовић и председник покрајинске владе Игор Мировић.

број коментара 15 пошаљи коментар
(субота, 06. окт 2018, 23:26)
Vuk [нерегистровани]

Fabrika

Jos jedna fabrika u nizu.Bravo!!

(субота, 06. окт 2018, 20:39)
anonymous [нерегистровани]

Lepa vest, ali...

Sve je ovo lepo, ali kada će neko naš otvoriti fabriku ili slično? Zar su garaža-manufakture najveći domet nasih ljudi?
zašto se država ne preračuna i ona bude bar u početku većinski vlasnik fabrike, a onda neka proda deonice radnicima? Ili bilo kome drugom, iz Srbije?
Tako SVA zarada ostaje u Srbiji, a ne samo porezi...

(субота, 06. окт 2018, 19:19)
anonymous [нерегистровани]

Saradnja

Сарадња са италијанским привредницима је пун погодак за српску привреду и економију.

(субота, 06. окт 2018, 19:01)
anonymous [нерегистровани]

investiranje

ocigledno niko kod nas nece da investira u buducnost. Ako treba da se kupi auto ili da se nazida sto veca kuca koja stoji prazna za to se nadju pare. Mrtav kapital. Ali ako treba investirati u neki posao gde mora dase radi i razvija firma najmanje 5 godina i tek onda se vide plodovi rada. Za takve poslove ima nazalost malo nasih ljudi. Talijan ne racuna da mu se za godinu dana vrati ulozeni kapital. Ovo govorim iz licnog iskustva sa nasim ljudima. Puno pozdrava iz nemacke

(субота, 06. окт 2018, 17:26)
Zoran [нерегистровани]

Investitor

Ima li lepsih slika koje saljemo svetu od ovih dela? Time jacamo budzet nase zemlje.

(субота, 06. окт 2018, 16:58)
petar [нерегистровани]

bogatija

Danas je Srbija postala bogatija za još jednu fabriku.

(субота, 06. окт 2018, 16:09)
italia [нерегистровани]

italija

Ovo je nadam se tek početak novih investicija iz Italije.

(субота, 06. окт 2018, 16:08)
janko [нерегистровани]

narod

Građani Sremske Mitrovice mogu da budu zadovoljni novim radnim mestima.

(субота, 06. окт 2018, 16:06)
anonymous [нерегистровани]

Uzas

Znaci niko u Srbiji ne zna kako se pravi parket i ostali slicni produkti za drvene podove. Ali eto tu su italijanci da "pomognu" tako da ce vojvodjanske sume da se seku, obradjuju pomocu srpskih radnika i da se za skupe pare prodaju negde napolju. Krem ide gazdama, naravno. 

(субота, 06. окт 2018, 15:30)
Фудбалер [нерегистровани]

Економски просперитет

Економски односи представљају фундаментални стуб наше билатералне сарадње. Италија је одлучила да инвестира политички и економски у Србију када су други оклевали. Данас је ситуација промењена.Србија коначно има председника који улаже у нашу државу и који ради на томе да грађани живе болље. Србија је на правом путу развоју и напретка.