Египaт позвао Србију на конференцију у Каиру

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли позвао је Србију, током састанка са министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем, да учествује на конференцији и изложби о новим технологијама у Каиру, која ће бити одржана од 25. до 28. новембра.

Како се наводи у саопштењу египатске амбасаде, Алгувејли и Љајић су током јучерашњег састанка разговарали о јачању сарадње у области трговине, туризма и телекомуникација.

Египатски амбасадор додао је да је током састанка било речи и о важности сарадње у области цивилне авијације, укључујући разматрање обнове директних летова између две престионице, које су чворишта у њиховом географском региону.

Амбасадор је информисао Љајића о резултатима Египатског привредног каравана, који је одржан у четири града у Србији, а Љајић је рекао да се нада да ће се развити трговински режим између две земље на начин на који се постижу позитивни и брзи резултати за низ приоритетних сектора.

Он је нагласио да је то почетак додатних корака за олакшавање трговине између две земље на широм ниваоу у каснијој фази.

Египатски амбасадор је указао и на значај олакшавања процедура за добијање виза Египћанима што би, како је рекао, помогло у мобилности бизнисмена и турсита, који желе да прошире билатералне економске и трговинске односе.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација претходно је саопштило да је Алгувејли рекао да је Египат спреман да уврсти Србију на листу земаља из којих је дозвољен увоз пшенице.

Како је наведено у саопштењу министарства, Љајић и Алгувејли су разговарали и о могућности да произвођачи пшенице из Србије добију сагласност египатске владе за извоз на тржиште те државе.

Амбасадор је на састанку са министром Љајићем истакао потпуну спремност надлежних институција да уврсте Србију на ту листу, додајући да су у току завршне процедуре у том циљу.

Љајић и Алгувејли су се током састанка сагласили да постоји простор за развијање трговинске размене и у другим областима, као што су енергетика, грађевинарство, аутомобилска и фармацеутска индустрија.

Када је у питању туризам, они су се сагласили да је билатерална сарадња у тој привредној грани у успону, али и да је потребно додатно радити на промоцији туристичких потенцијала Србије у Египту, као и египатске понуде на нашем тржишту, додаје министарство.

број коментара 0 пошаљи коментар