Нови погон италијанске компаније у Сремској Митровици

Подне облоге и обрада дрвета по италијанскпом рецепту мештанима Сремске Митровице већ су познате. Данас се, међутим, отвара нови погон италијанске фабрике "Лебор Срб". Митровица се зато спрема да угости високе званице, али и да смањи број оних који чекају посао у тој општини.

У Сремској Митровици се надају да да ће поново заживети дрвно-прерађивачка индустрија.

Италијанска фирма је овде дошла 2015. године, купила у индустријској зони плац од 5,6 хектара, а сада отварају и други погон.

До сада су радили прераду и сушење храстових трупаца, а готов производ правили су у Италији, а сада ће паркет и друге дрвне облоге носити ознаку "произведено у Србији".

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер рекао је за РТС да је пре 130 година прва фабрика за прераду дрвета дошла у Сремску Митровицу, са њом и пруга, што оговори да је град право мнесто за инестиције оваквог типа.

Према његовим речима, то је једна модерна фабрика која има модерну технологију за прераду дрвета.

"Најважније је да ће бити велика додатна вреност производа који ће се производити у Митровици и да је ово фабрика која ће запослити Митровчане, ми смо са њима у процесу дуалног образовања са Шумарско-прехрамбеном школом, тако да ће ђаци овде моћи да долазе на праксу и да траже неко будуће запослење", рекао је Санадер.

У првом погону је радило 45 људи, а очекује се да до краја године посао добије још 40.

Санадер каже да Митровица има дугу традицију шумарске школе и дрвно-прерађивачког смера и овог кадра све мање има на Бироу за запошљавање.

"Могу да истакнем да Миторивца може да се похвали да је проценат незапослених 7,5, тако да полако све Митровчане запошљавамо", каже Санадер.

Фабрика ће бити званично отворена у 11 часова када се очекује и долазак предсендика Александра Вучића, као и гувернера италијанске регије Венето.

број коментара 0 пошаљи коментар