"Више могућности да Турски ток стигне до Србије"

Оснивач и генерални директор Државног фонда за енергетску безбедност у Русији Константин Симонов каже да изградња морског крака "Турског тока" веома добро напредује и да ће бити завршена већ до почетка или половине децембра.

Симонов је за Танјуг потврдио заинтересованост "Гаспрома" да настави градњу "Турског тока" према Србији и даље ка Мађарској и Аустрији и навео да је за ту руску енергетску компанију много ближа рута наставка тог гасовода преко Бугараске ка Србији, уместо преко Грчке и Македоније.

"Брзина градње 'Турског' тока је за светски рекорд, за само један дан је постављено више од шест километара цеви, то је светски рекорд. Тако да можемо да кажемо да ће бити завршен тај крај до половине децембра, а можда и до почетка тог месеца", истакао је Симонов.

Додао је да ће свакако градња бити готова до краја године.

Како каже, најважније је питање којом рутом ће даље ићи копном.

"Има више опција да 'Турски ток' испоручује гас Србији и даље Мађарској. Разматране су две опције, да иде преко Грчке или Бугарске", рекао је Симонов и подсетио да је ове године дошло до политичких трзавица између Русије и Грчке и да је Грчка мање вероватна опција јер то није одлука "Гаспрома".

Симонов је рекао да је мађарски премијер Виктор Орбан посетио Моксву недавно и да је председник Русије Владимир Путин том приликом одлучио да "Турски ток" буде настављен у Мађарској.

Додаје да ће гасовод бити настављен ка Аустрији, због веома важног гасног чворишта Баумгартерн.

"Мислим да нећемо имати политичких проблема са Бугарском, Србијом и Мађарском у реализацији тог пројекта", додао је Симонов у изјави за Танјуг.

Претходно на панелу Европска мапа пута у енергетици до 2050. година, у оквиру Седмог Самита "ЕУ - југоисточна Европа, о одрживом развоју за Балкан - Србија у водећој улози", у организацији лондонског Економиста, рекао да на Западном Балкану не постоји довољна потрошња гаса и да је један од разлога за то недостатак инфраструктуре.

Осврнуо се на стање у сектору гасног снабдевања у региону и рекао да је Гаспром желео да гради инфраструктуру у овом региону - "Јужни ток", али да је тај пројекат укинут.

Говорећи о изградњи подземних објеката за складиштење течног гаса, каже да је 70 одсто тих терминала за складиштење празно и да нису у функцији, а Европа, указује, с друге стране жели још таквих терминала да гради.

"Желимо да се оствари раздвајање бизниса од политике. Када погледамо односе Русије и Турске, били смо пријатељи пре новембра 2015, онда после случаја са авионом, Путин је рекао да је Турска непријатељ број један Русије и сада се поново све враћа у нормалу и Путин и Ердоган се често састају".

Крајем августа је објављено да је "Гаспром" већ изградио 80 одсто "Турског тока".

Гасовод ће имати два крака, капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, при чему је први крак намењен потребама Турске, док је други за потребе јуžжне и југоисточне Европе.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 05. окт 2018, 17:41)
anonymous [нерегистровани]

Turski tok ------> Juzni tok

Ovo je velika sansa za razvoj svih drzava na Balkanu, pogledajte samo sever Evrope vec uveliko koriste Severni tok a poceli su sa izgradnjom i Severnog toka 2.Fascinantan je podatak da je Bugarska gubila i dalje gubi pola milijarde evra na godisnjem nivou od poreza za samo za lezanje cevi na trasi Juznog toka koji je projektovan u Bugarskoj a nije realizovan.