Снабдевање гасом по геополитичком кључу

Градња нових гасовода који ће подмирити све веће потребе Европских потрошача за гасом поново је не само централна тема већ и камен спотицања у политичким односима Америке са Европском унијом и Русијом. Због само једног правца снабдевања, балканске земље су најугроженије, па из Владе поручују да Србија разматра све могућности реалних дотока гаса.

На нове количине гаса наша земља реално може да рачуна из гасне интерконекције "Ниш - Софија" коју, уз подршку Европске уније, развија са Бугарском. Тај гасовод би нас повезао и са гасним терминалима у Грчкој. Министар енергетике Александар Антић потврђује да се озбиљно разматра и изградња продужетка "Турског тока". 

Пројекат "Турски ток" се добро развија, а да ли ће бити реализован - не зависи од Србије.

"Србија се због своје енергетске безбедности спрема да га развија, али да би он дошао до Србије, мора да прође кроз Бугарску, и из Србије иде у Мађарску. Значи, две земље Европске уније. Србија је ту", каже Антић.

Неоспорно је да нам гаса треба више, како у домаћој потрошњи тако и због све већег броја фабрика које га користе и као сировину.

"Неколико електарана нових и неколико електрана-топлана које би требало да се граде - да истовремено производе и електричну и топлотну енергију у Србији - траже веће количине гаса. Те веће количине би биле негде око две милијарде кубних метра гаса годишње, што би у сваком случају удвостручило садашњу потрошњу. Другим речима, Србији стварно треба гаса", каже Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

У Европи је све више нових складишта, а трага се и за новим изворима гаса. Иако Америка притиска да се обустави градња Северног тока 2, Немачка не одустаје јер јој је то други директан доток руског плавог енергента.

Бивши амбасадор Срећко Ђукић указује да је стопа раста у Европи прешла седам одсто, што је изнад свих очекивања.

"Производња гаса у Европи константно пада. И зато се сада води права борба за обезбеђивање гаса, нове гасоводе и за течни гас. Северна Африка нема те капацитета да може да обезбеди потребан гас Европи. Блиски исток се налази у хаосу. Иран је пред санкцијама и једини сигурни глобални снабдвач остаје Русија", каже Ђукић.

Са три гасаовода и "Турским током" у изградњи, најозбиљније транзитно гасно чвориште у региону Југоисточне Европе сада је Турска.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 08. окт 2018, 11:46)
anonymous [нерегистровани]

Politika

Ništa neće tako brzo i tako temljno uništiti svet kao političari. Čovečanstvo mora da nađe druge izvore energije. I da ih rasporedi po celoj planeti, a ne da traži nešto izuzetno skupo, ograničeno geografijom ili patentima, pa da onda nameće svima da plaćaju nekolicini bogatih zemalja. Nafta nije večna, gas nije večan, a potrošnja svega neminovno će dovesti do problema sa planetom. Vetar i talasi su veoma nestabilan izvor energije, korišćenje energije Sunca i dalje izuzetno neefikasno. Ali, niko ništa ne preduzima, niko ne ulaže ozbiljne pare u istraživanje, svi traže samo nešto jako komplikovano što će onda moći doveka da naplaćuju. Nema nam spasa. :(