"Слобода" из Чачка слави 70 година постојања

Најуспешнији колектив чачанске привреде, војна компанија "Слобода", обележава седам деценија постојања. У производњи наоружања и војне опреме у тој фабрици упослено је 2.233 радника.

У златна времена у "Слободиним" погонима посла је било за више од 7.000 радника. Била је и остала фабрика која деценијама уназад обележава живот бројних чачанских породица.

Томислав Никић, радник у пензији каже да је до краја радног века био у "Слободи".

Много је било инвестиција увек, памтим 27 разних објеката који су својевремено направљени од првог мог уласка у Слободу", рекао је Никић.

Само у претходних седам година у објекте и опрему уложено је 35 милиона евра, а у овој модерној компанији истичу да су прошле године остварили рекорде у производњи, са извозом у вредности од 68 милиона евра. 

"Много смо унапредили нашу производњу, побољшали стандард заштите на раду и безбедност на раду, утростручили капацитете на производњи од средњих калибара, удвостручили на артиљерији. Срећни смо што смо у овој ситуацији и надамо се да ћемо овако наставити", каже Зоран Стефановић, генерални директор компаније "Слобода".

Производни програм, изузетни пословни резултати и нове технологије "Слободу" сврставају у групу стратешких предузећа одбрамбене индустрије Србије. 

Министар одбране Александар Вулин, рекао је да је први и основни задатак компаније "Слобода", а исто тако и читаве одбрамбене индустрије Србије јесте да опремају и наоружавају нашу војску.

"Наша војска мора да буде сигурна и поуздана у квалитет производа у знање инжењера, мора да буде сигурна и поуздана да ћемо увек по нижим ценама него на светском тржишту добити производ најбољег квалитета", каже Вулин.

У "Слободи" најављују проширење капацитета за производњу муниције средњих и великих калибара, аутоматизацију и роботизацију производње као и нова радна места.

број коментара 0 пошаљи коментар