Руф: Укупан буџет за повећање плата седам одсто

Први човек ММФ-а за Србију Џејмс Руф рекао је за РТС да је укупан буџет за повећање плата седам одсто. Министар финансија Синиша Мали то је начелно потврдио уз образложење да ће они којима су примања релативно нижа, добити већи проценат повећања.

Шеф делегације ММФ-а Џејмс Руф рекао је да ће Влада Србије у наредних неколико недеља саопштити коначну одлуку о повећању плата.

"Ми смо причали о укупном повећању плата – то ће бити неких седам одсто, паралелно са растом БДП-а", рекао је Руф у интервјуу за РТС.

Указује да ће нови систем зарада помоћи да се плате уравнотеже на бољи начин, тако што ће они који то заслужују добити веће повећање, попут просветара, лекара, медицинских сестара.

Министар финансија Синиша Мали појашњава да то није проценат који се односи на секторска повећања плата.

"Имамо масу новца коју можемо да усмеримо ка повећању плата. Колика ће маса бити у односу на секторе – знаћемо до краја месеца", рекао је Мали за РТС и додао да ће се ићи ка томе да они којима су релативно нижа примања добију већи проценат повећања.

"То је фер, то смо обећали, тако ћемо и спровести реформу плата у јавном сектору", рекао је Мали за РТС.

Руф је најавио равномерно повећање пензија, као и нове разговоре у 2019. години.

"Разговараћемо о новом индексирању пензија, тако да ћемо имати систем за повећање пензија који ће бити заснован на правилима", рекао је Руф.

број коментара 0 пошаљи коментар