ЕПС представио своја четири пројекта

У оквиру Међународног сајма енергетике, ЈП ЕПС представио је на панелу о инвестицијама, четири пројекта тог предузећа, ветропарк на Костолцу, ревитализацију хидроелектрана у Зворнику и на Ђердапу и реконструкцију малих хидроелектрана.

Руководилац пројекта изградње парка ветроелектране у Костолцу Драгослав Цицовић рекао је да је то први пројекат који не подразумева изградњу електране на конвеционалне изворе електричне енергије, због чега представља и својеврсни изазов.

Како је навео, изградња је планирана на одлагалишту пепела и шљаке у Костолцу, на четири локације, а инсталисана планирана снага овог ветропарка је 66 мегавата.

"Имамо 20 ветрогенератора, сваки од њих ће бити снаге око 3,3 мегавата, а очекивана годишња производња је негде око 151 гигабата час", казао је Цицовић.

Навео је да ће овај пројекат фундаментално променити начин функционисања ЕПС-а.

"По самој природи, знамо да је ветар један терминентни извор, кога у одређеним тренуцима има, а у одређеним нема и зато се мора пажљиво, у складу са тржишним законима понуде и тражње, формирати понуда, односно добро планирати производња", истакао је Цицовић.

Пројекат парка ветроелектране у Костолцу финансира се средствима Немачке развојне банке.

Инжењер у служби за ревитализацију Ђердапа 1 Владимир Петровић навео је да се ревитализација одвија на основу уговора са руском фирмом, а циљ је да се добију технички исправни агрегати, уз повећање степена корисности, номиналне снаге, инсталисаног протока читавог агрегата.

Према његовим речима, до сада је извршена ревитализација укупно четири агрегата, а у току је и петог, док је коначан завршетак радова планиран за 2021. годину.

Руководилац пројеката у сектору за кључне инвестиционе пројекте у ЕПС Љиљана Милицановић говорила је о ревитализацији хидроелектране Зворник.

Циљ ревитализације је продужење радног века електране, рад турбина у оптималној области, повећање снаге за око 30 одсто, а производње за око 15 одсто, казала је Милицановић.

"Нови, ревитализовани агрегати имаће повећану инсталисану снагу од 125,6 мегавата", рекла је Милицановић и додала да су циљеви пројекта да се повећа производња електричне енергије, да се смање трошкови одржавања и да се продужи живот хидроелектране за 40 година.

Када је у питању пројекат реконструкције и изградње малих хидроелектрана обухвата реконструкцију 13 малих хидроелектрана које су сада у власништву ЕПС-а и изградњу две нове.

Након реконструкције укупна снага електрана ће износити 17,5 мегавата, а две нове ће допринети са још 4,7 мегавата.

Циљ пројекта је, поред повећања удела обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије и продужетак рада малих хидроелектрана за циклус од 40 година, повећање степена корисности производних агрегата и очување индустријског наслеђа.

Од 13 малих хидроелектрана, четири су изграђене од 1900. до 1911. године, а њихова реконструкција се ради уз потпуну сагласност и прописане услове Завода за заштиту споменика културе.

Пројекат се финансира из кредита ЕБРД-а, који износи 32,7 милиона евра и планира се да се сви радове заврше до краја 2019. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво