Потписан уговор о продаји ПКБ-а за 105 милиона евра

Уговор о продаји Пољопривредне корпорације Београд, коју је купила компанија "Ел Дахра" за нешто више од 105 милиона евра, потписан је у Београду. "Ел Дахра" је најавила да ће инвестирати 30 милиона евра у ПКБ у наредне три године.

Уговор су у Министарству привреде потписали државни секретар Драган Стевановић и копредседник и суоснивач "Ел Дахра холдинга" Кадим Абдул Алдареи. 

Стевановић је рекао да данас почиње нови период за компанију ПКБ, а самим тим и за Србију.

"Какав је изазов за Србију представљала компанија ПКБ данас знају готово сви. Мислим да је време које је иза нас, време тешког, напорног и веома комплексног рада свих који су били укључени у овај процес", рекао је Стевановић.

Он је подсетио да је компанија "Ел Дахра" понудила нешто више од 105 милиона евра за непроменљиву имовину ПКБ-а, односно земљу, објекте, опрему и механизацију неопходну за процес производње, те да ће Србија на то, додао је, добити нешто више од 17 милиона евра за "променљиву" имовину – стада и грла која ће нови власник преузети.

"Свих 1.706 радника добиће социјални програм, а сви ће добити понуду да пређу и заснују рад у новој компанији. Процена министарства и 'Ел Дахре' је да је оптимално 1.000 радника у наредне три године за унапређење процеса", каже Стевановић.

Алдареи је рекао да представници те компаније препознају значај ПКБ-а за Србију и грађане и обећао да ће та компанија бити три пута боља него данас.

"Послаћемо праву поруку за Србију и Србе, да радимо најбоље да осигурамо да ПКБ добро послује", рекао је Алдареи. 

"Ел Дахра" је међународна корпорација специјализована за агробизнис, која у свом фонду има чак 160.000 хектара пољопривредног земљишта на четири континента.

Компанија "Ел Дахра" је најавила да ће у наредне три године инвестирати 30 милиона евра у унапређење пословања ПКБ корпорације, даљи развој система за наводњавање и модернизацију капацитета за производњу млека.

Поред тога, "Ел Дахра" планира да уложи додатних 15 милиона евра у оптимизацију пословања ПКБ-а и њених капацитета у циљу остваривања већих приноса и вишег нивоа квалитета млека, саопштила је компанија из УАЕ поводом потписивања уговора с Министарством привреде о куповини ПКБ-а. 

"Ел Дахра" ће обрађивати више од 17.500 хектара пољопривредног земљишта и управљати млекарском и сточарском производњом. 

"Свесни смо колико је ПКБ важан за привреду Србије. У ПКБ-у су продуктивни, али захваљујући улагањима постићи ћемо знатно боље резултате од садашњих. Пре шест година разматрали смо могућност улагања у ПКБ, а данас мислимо да је право време за сарадњу", каже потпредседник и суоснивач "Ел Дахра холдинга" Кадим Абдул Алдареи.

Додаје да укључивање ПКБ-а у постојећи портфолио оснажује позицију компаније "Ел Дахра" у Србији и регионално присуство у Европи.

"Истовремено, ова инвестиција употпуњава нашу стратегију вертикалне интеграције, пружајући могућност Групи да даље развија своје пословање у пољопривредној, млечној и сточарској производњи", изјавио је потпредседник и суоснивач "Ел Дахре" поводом потписивања купопродајног уговора.

"Ел Дахра", како је нагласио, високо цени знање и стручност запослених у ПКБ-у и веома је посвећена настављању традиције ове компаније, као и одржавању изузетно значајне улоге ПКБ-а у снабдевању грађана Србије, наводи се у саопштењу арапске компаније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво