ММФ очекује привредни раст Србије од 4,2 одсто у овој години

Међународни монетарни фонд очекује реални раст бруто домаћег производа (БДП) Србије у овој години од 4,2 одсто, а у наредној години од 3,5 процената, изјавио је шеф делегације ММФ-а Џејмс Руф.

"И даље се постижу добри макроекономски резултати. У 2018. години дошло је до убрзања раста захваљујући приватној потрошњи и динамичним страним директним инвестицијама и извозу", рекао је Руф на конференцији за новинаре на крају десетодневне посете тима ММФ-а Србији.

Настављено је, како је истакао, побољшање услова на тржишту рада, уз знатан раст запослености у формалном сектору, пад незапослености и стабилан раст зарада у приватном сектору.

"Очекујемо да ће реалан раст БДП-а износити 4,2 процента у 2018. и 3,5 процената у 2019. години. Пуна имплементација програма структурних реформи ће се додатно позитивно одразити на потенцијал раста", истакао је Руф.

ММФ очекује да ће се укупна инфлација, која је порасла на 2,6 процената у августу, задржати близу средине циљаног распона од 3,0 процента током 2018. и 2019. године,

"Фискални резултати су и даље добри. Очекује се да ће у овој години општи ниво државе забележити суфицит од 0,6 процената БДП-а, уз извршење капиталне потрошње изнад очекивања", рекао је он

Додао је такође да би јавни дуг требало до краја године да падне испод 55 процената БДП-а, те да су се приноси на државне хартије од вредности стабилизовале на нивоима који су близу историјских минимума.

Подсетио је да је, имајући у виду позитивне фискалне резултате, влада укинула привремена смањења пензија из времена кризе, што ће ступити на снагу у новембру 2018. године, и да је при томе истовремено обезбедила да се не повећа удео укупних пензија у БДП-у.

Договори о кључним параметрима буџета 

Руф је саопштио да је тим ММФ-а постигао договор са властима Србије о кључним параметрима буџета за 2019. годину, којима се планира укупан фискални дефицит од пола процента БДП-а, што би водило ка даљем смањењу јавног дуга.

Тиме би се, каже, одржала фискална дисциплина, уз отварање простора за реализацију мера којима се подстиче раст, као што су додатно повећање јавних инвестиција и умерено смањење пореског оптерећења рада.

Очекује, такође, да ће укупни трошкови плата и пензија расти у складу са номиналним БДП-ом.

Руф је констатовао и да индикатори финансијског сектора настављају да се побољшавају.

"Проблематични кредити у банкарском сектору су наставили да падају, а ажурирана стратегија за решавање проблематичних кредита ће се фокусирати на лоше кредите у државним финансијским институцијама, укључујући Агенцију за осигурање депозита".

Нови систем за инстант плаћања који планира да уведе Народна банка Србије, како је истакао, допринеће модернизацији трансакција у економији и снижењу њихових трошкова, као и смањењу сиве економије.

"Остварен је даљи напредак у реализацији структурних реформи, али су потребни додатни напори да би се одржала висока стопа раста у наредним годинама. Приватизација РТБ Бора и ПКБ-а представља важан корак у изналажењу трајних решења за државна предузећа. Власти Србије остају одлучне у намери да приватизују Комерцијалну банку и Петрохемију и разматрају опције за решавање питања МСК", навео је.

Напредак у реформи Пореске управе 

Руф је такође похвалио напредак у реформи Пореске управе, уз подршку техничке помоћи ММФ-а и Светске банке.

Власти Србије су, приметио је, и даље остале одлучне у намери да спроведу реформу система плата, која ће омогућити да сектори који то највише заслужују добију повишице.

"Што се тиче наредног периода, програм органа власти Србије такође се фокусира на јачање управљања јавним инвестицијама, борбу против сиве економије и јачање корпоративног управљања у ЕПС-у и другим кључним јавним предузећима", рекао је Руф.

Нагласио је да је мисија ММФ-а водила конструктивне разговоре са властима Србије и постигла договор на нивоу тима о политикама које је неопходно реализовати ради окончања прве ревизије аранжмана у оквиру Инструмента за координацију политика.

"Очекује се да ће квантитативни циљеви за крај септембра 2018. бити испуњени, и настављено је са спровођењем реформи у оквиру програма, мада уз кашњење у неким областима. Споразум зависи од реализације кључних мера, као и одобрења руководства и Извршног одбора ММФ-а. Разматрање на Одбору је провизорно заказано за средину децембра", закључио је шеф тима ММФ-а.

Тим ММФ-а је боравио у Београду у периоду од 24. септембра до 4. октобра ради разговора о првој ревизији аранжмана у оквиру Инструмента за координацију политика (ПЦИ).

Ускоро нови закон о накнадама

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће од 1. јануара 2019. бити укинути доприноси за незапослене на терет послодаваца у износу од 0,75 одсто, чиме се укупно оптерећење на зараде смањује са 63 на 62 одсто.

"То је јасан сигнал привредницима да се кренуло путем да оптерећења на плате буду мања с циљем стварања веће конкурентности и поспешивања запошљавања", рекао је Мали на конференцији за новинаре.

Министар је такође рекао да ће до краја октобра изаћи са новим законом о накнадама, што подржава и Међународни монетарни фонд, а којим се предвиђа укидање појединих парафискалних намета, што је, каже, врло важна мера јер привредници траже предвидљивост накнада.

Трећа мера за повећање конкурентности је, како је навео, нови обрачун пореске амортизације за основна средства, чиме ће се убрзати обрачун амортизације.

"Тиме охрабрујемо и мотивишемо инвеститоре да од 2019. више улажу у основна средства, да набављају нове технологије и машине", објаснио је он.

Додао је и да су у нацрту буџета за 2019. годину опредељене никад веће јавне инвестиције од 208 милијарди динара.

"То је 25 милијарди више него 2018, а овде говоримо о новим индустријским зонама, километрима аутопутева, реконструкцији железнице...", рекао је Мали.

Министар је најавио и низ стимулативних мера које ће до краја овог месеца бити дефинисане за иновативне техноглоије и за ИТ индустрију, као што је посебан сет пореских мера и олакшица које ће мотивисати инвеститоре да улажу у ту индустрију која може бити још већи контрибутор БДП-у.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво