Брнабић: Морамо да имамо више предузетника који верују у своје идеје

Фонд за иновациону делатност доделио је три милиона евра за реализацију 22 иновативна пројекта малих и средњих предузећа, а расписана су и два позива кроз које ће бити додељено 2,5 милиона евра за подршку иновативним активностима. Морамо да имамо више предузетника који верују у себе и своје идеје, поручила је премијерка Ана Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да би у Србији требало да променимо парадигму привредног раста, тако што ће у њему све више учествовати предузетници и иноватори.

Најавила је да би од почетка 2019. године могао да буде уведен бољи правни оквир за предузећа који се баве иновацијама.

"Следеће године оснивамо и Фонда за науку. Данас сам имала састанак са министром за финансије на којем смо разматрали како следеће године можемо да уведемо другачији правни оквир за компаније које се базирају на иновацијама, на науци и истраживању и развоју и верујем да ћемо то увести од 1. јануара 2019. године", рекла је Брнабићева.

На свечаности поводом објављивања резултата јавног позива за финансирање иновативних пројеката предузећа Брнабићева је рекла да су они важан део нове економије ка којој држава тежи – "економије засноване на знању, предузетништву и малим и средњим предузећима".

Како је рекла, важне су велике инвестиције, али одржива економија се заснива на стартап предузећима, односно предузетницима, као и малим и средњим предузећима.

"То је кичма одрживе економије. Појам предузетника није тако популаран у Србији, али они су за мене људи које су довољне храбре и упорне особе које верују у себе и своје идеје и због тога могу да успеју, нагласила је Ана Брнабић.

Истакла је да је кључ у томе како држава може да помогне у томе, али и међународни партнери, ЕУ и Светска банка, којима је захвалила на досадашњој помоћи.

"Ми данас улажемо више него икада, ове године нешто више од шест милиона евра, што је недовољно и видећемо да уложимо више наредне године из буџета Србје. Надамо се и већој подршци од ЕУ и СБ".

Како каже, морамо да имамо више предузетника који верују у себе и своје идеје.

"Дугујем и велико признање министру просвете Младену Шарчевићу, јер су препознали значај овога, тако да идемо истим правцем. Прошле године су увели предузетништво у основне школе као предмет, а од ове године у средње школе и гимназије".

Брнабићева истиче да морамо да учимо децу предузетништву и као пример навела да у Израелу у основној школи када питате децу ко жели да има своју компанију више од 90 одсто дигне руке, док у Србији то уради само један или два ученика.

Три милиона евра за 22 пројекта

Фонд за иновациону делатност доделио је данас три милиона евра за реализацију 22 иновативна пројекта малих и средњих предузећа, а расписана су и два позива кроз које ће бити додељено 2,5 милиона евра за подршку иновативним активностима.

Средства се опредељују из буџета Србије, на основу споразума о зајму са Светском банком, а регионална директорка Светске банке за Западни Балкан Линда Ван Гелдер навела је да је задовољство препознати српске иноваторе и истакла да Светска банка, заједно са ЕУ и Владом Србије подржава иновациону економију.

"У 19. веку аутомобил је био стандардан начин превоза, данас имамо и електричне аутомобиле, а ускоро ће мотор са унутрашњим сагоревањем бити превазиђен", рекла је Ван Гелдерова.

Додала је да постоји иновациони парадокс, ситуација где највише иновационих компанија настаје у земљама у развоју, које споро хватају корак са технолошким напретком, те је велики изазов за владе да подрже иновациони раст.

"Србија је изузетак у томе и једна од ретких земаља које подржавају иновације. Потребно је да се учествује са новим и напредним технологијама које ће омогућити сарадну јавног и приватног сектора", рекла је Ван Гелдерова.

Подвукла је да су иновације сада укључене у финансирање из буџета републике што је, сматра, доказ њихове успешности.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је рекао да је први пројекат ЕУ у овој области био пре седам година, грант од 8,5 милиона евра када је скоро 50 иновативних српскх пројеката развијено и нашло се на тржишту.

"Пре две године смо покренули сарадњу науке и компанија и потписали уговор вредан 2,5 милиона евра за програм раног развоја и сада планирамо и два бизнис инкубатора у технолошком парку у Београду", навео је Фабрици.

Закључио је да је важно да наука и компаније сарађују, те да улагање у науку није трошак, већ развијање могућности које једна земља има.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво