ММФ упозорава: Пред светском економијом нова криза

Светска економија је у опасности од још једне финансијске кризе, пошто владе и регулатори нису успели да спроведу све оне реформе које су неопходне да би се систем заштитио од неодговорих понашања, упозорио је Међународни монетарни фонд.

С обзиром на чињеницу да је ниво глобалног дуга знатно изнад онога из времена последње кризе 2008. године, постоји ризик да ће делови финансијског система за које још не постоји регулатива изазвати глобалну панику, наводи ММФ у извештају "Регулаторне реформе: десет година после глобалне финансијске кризе" објављеном данас, преноси британски Гардијан.

Из Вашингтона, ипак, наводе да је много учињено како би се у последњих десет година повећале резерве банака и успоставио ригорознији надзор над финансијским сектором, али и да "ризици обично расту у добрим временима, као што је актуелни период ниских каматних стопа и пригушене волатилности", те да се ти ризици увек могу прелити на нове области.

Међународни кредитор поручује да "супервизори морају бити опрезни у вези с тим дешавањима".

Као разлоге за забринутост, ММФ је у одвојеном извештају "Глобална финансијска стабилност", објављеном данас на званичном сајту те институције, навео драматичан раст кредитирања од стране "банака у сенци" у Кини и неуспех у увођењу строгих ограничења осигуравајућим компанијама и фондовима који управљају активама у вредности од више хиљада милијарди долара.

број коментара 5 пошаљи коментар
(четвртак, 04. окт 2018, 08:51)
Boki [нерегистровани]

Kod nas

Kod nas kriza nikada ne prolazi, samo mijenja ime ... tako je otprilike 40 godina.

(четвртак, 04. окт 2018, 07:51)
anonymous [нерегистровани]

Ovim bankarima nikad dosta.

Uštedi pa napravi ili kupi je bolje nego evo ti pare na zajam pa platićeš više jer ćeš u budućnosti možda imati ono što sad nemaš. Nekada je sve što se daje na zajam bilo pokriveno nekim zalogom u zlatu ili nečemu vrednom, danas je to zajam na osnovu neke fiktivne zarade ili vrednosti koja će biti ostvarena na osnovu pozajmice.

(среда, 03. окт 2018, 21:42)
anonymous [нерегистровани]

Ceo svetski poredak je postavljen da MMF "dere" male zemlje kroz kredite i kamate

Sada se pojavila konkurencija I eto panike. Male drzave vise nece 100% svog BDP da daju MMF-u I jasno je da ce MMF morati da se odrekne (sve vececeg I veceg) dela kolaca. Nece biti vise para za sve koji 'oce 'leba bez motike, pa je kriza na pomolu. Nevolja je da je krupni kapital svoje krize najcesce razresavao kroz ratove i razaranja postojecih dobara i tako otvarao prostor za davanje novih kredita.

(среда, 03. окт 2018, 20:14)
milan [нерегистровани]

Krivac

Pa ako je iko kriv za dolazeću ekonomsku krizu,
onda to može biti samo MMF i niko drugi.

(среда, 03. окт 2018, 18:53)
consigliere [нерегистровани]

za neke kriza za druge prilika

Jedini rezultat ekonomskih kriza je preraspodela bogatstva, 2008. su bogati postali još bogatiji na račun siromašnih, tako će biti i sad