ЕУ улаже пет милиона евра у развој пословне инфраструктуре

Европска унија ће у оквиру свеукупне подршке од 9,6 милиона евра развоју инфраструктуре преко развојног програма ЕУ ПРО, подржати са више од 4,8 милиона евра реализацију 21 пројекта за унапређење пословне инфраструктуре, саопштио је ЕУ ПРО.

Пројекти ће бити спроведени у локалним самоуправама јужне Србије са циљем да се побољша конкурентност на локалном нивоу кроз унапређење услова за пословање и привлачење нових инвестиција.

Од одобрених средстава, путем јавног позива који је био отворен од 25. априла до 11. јуна 2018. године, четири и по милиона евра је опредељено за реализацију девет пројеката пословне инфраструктуре који ће бити реализовани у Бојнику, Крагујевцу, Параћину, Прибоју, Смедереву, Сокобањи Свилајнцу, Шапцу и Ужицу.

Пројекти подразумевају инфраструктурно опремање индустријских зона односно изградњу приступних путева, унапређење или изградњу комуналне и туристичке инфраструктуре.

На тај начин ће се унапредити инвестициони потенцијал ових локалних самоуправа кроз сарадњу са заинтересованим инвеститорима, а све у циљу економског раста и отварања нових радних места.

Пројекте ће суфинансирати локалне самоуправе, и то у вредности од 905.392 евра, тако да свеукупно улагање у развој пословне инфраструктуре износи пет и по милиона евра.

Подршка Европске уније стварању повољног окружења за пословање обухвата и издраду пројектно-техничке документације која је предуслов за ширење пословне инфраструктуре.

На јавни позив који је био отворен од 25. априла до 11. јуна 2018. године пристигло је 18 апликација од којих је Управни одбор одобрио 12 пројеката које ће ЕУ финансирати са укупно 274.695 евра.

Пројекти ће бити спроведени у Белој Паланци, Чачку, Дољевцу, Књажевцу, Крагујевцу, Краљеву, Кучеву, Нишу, Смедереву, Тополи, Владичином Хану и Врању.

Омогућиће успостављање и пословање индустријских зона и технолошких паркова, унапређење рада бизнис инкубатора, стартап, конгресних и центара за обуку, као и развој пољопривреде.

Локалне самоуправе ће учествовати у финансирању ових иницијатива са укупно 130.891 евра.

Европска унија кроз подршку овим пројектима доприноси побољшању пословне и инвестиционе климе у Србији, јачајући конкурентност и стварајући услове за постизање бољих економских резултата.

Очекује се да ови пројекти допринесу реализацији најмање 20 нових инвестиција и отварању око 1.600 нових радних места, наведено је у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар