Брнабић и Руф о првим резултатима новог програма реформи

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са шефом Мисије Међународног монетарног фонда за Србију Џејмсом Руфом о првим резултатима спровођења новог програма макроекономских и структурних реформи подржаног Инструментом за координацију политике.

Шеф Мисије ММФ-а је на састанку, којем су присуствовали и министар финансија Синиша Мали и министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, похвалио макроекономске резултате које је Србија постигла у претходном периоду. 

Нарочито је значајно повећање номиналног БДП-а и смањење учешће јавног дуга у БДП-у, истакао је Руф и додао да је одлична вест и то што је ревидирана стопа привредног раста за целу годину са 3,5 одсто на 4,2 одсто.

С обзиром на чињеницу да је постигнута макроекономска стабилност, саговорници су се сложили да су у наредној години приоритет структурне реформе. 

У том смислу, Руф је похвалио Министарство финансија које је реформу Пореске управе поставило као приоритет у 2019. години.

Брнабић је истакла да су ове године постигнути веома добри макроекономски резултати, те да је важно да се тај тренд убрзаног раста настави и у наредној години. 

Додала је да је у циљу остваривања очекиваног раста важно да се више улаже у јавне инвестиције и инфраструктуру и настави са стимулативним мерама за подстицај развоја иновација у привреди.

број коментара 0 пошаљи коментар