Ниска цена јабуке обуставила бербу у Белој Цркви

Берба јабука на више од хиљаду хектара засада у Белој Цркви је обустављена, јер извоз за Русију још није кренуо. Цена првокласне јабуке двоструко је нижа него претходне године, а индустријска јабука је толико јефтина да се воћарима не исплати да је сакупљају.

И оно мало што су током септембра обрали, воћари белоцркванског краја принуђени су да складиште – и то они који имају хале или хладњаче, јер јабуку још не могу да продају. Откуп за руско тржиште није почео иако је октобар, а накупци претпостављају да ће јабука моћи да се прода тек после децембра.

"Руси су послали допис да неће да купују јабуку докле год њихову не продају, или можда и пољску, ми то не знамо. И ови што купују – купују на ризик да ли ће ићи после Нове године или неће. До тада ништа, сви само сакупљају", каже откупљивач јабуке Милисав Анђелић.

Цена првокласне јабуке ове године износи свега 20 динара. Прошле године у ово време килограм прве класе био је 45.

Оно чиме су белоцрквански воћари још незадовољнији јесте цена индустријске јабуке, која је са прошлогодишња 22 динара ове године пала на свега четири до пет динара, а то је јабука коју, као сировину, купују домаћи купци.

"Нема ту Руса, Кинеза, нема никога. Да видимо, је л' појефтинио сок четири пута, је л' појефтинило сирће четири пута, је л' појефтинила ракија четири пута? То иде за то. Шта се то дешава? Нас само то интересује", каже воћар Миодраг Павловић.

Са оваквим ценама, воћари у Белој Цркви кажу да неће имати да покрију трошкове производње.

Надају се да ће цена бар прве класе скочити до Нове године, а до тада, ко буде имао пара за раднике, гајбе и хладњачу, моћи ће нешто да извуче. Ко не буде, може да се деси да му цео род оде у индустријску јабуку, а то ће значити да ће производну годину завршити у минусу.

број коментара 0 пошаљи коментар