Пожари на њивама, ратари пале стрништа

Претходних дана у свим атарима у Средњем Банату неконтролисано се пале жетвени остаци. До сада је због овог немара уништено двадесетак хектара необраног кукуруза, један расадник и воћњак са младим садницама. Апели пољопривредних стручњака и ватрогасаца да се ово не ради, ни ове године нису смањили број пожара на њивама.

За паљење жетвених остатака се углавном одлучују они који желе да сеју пшеницу или који немају квалитетне и јаке пољопривредне машине за предсетвену припрему земљишта, каже Драган Јовановић из села Јаша Томић.

"Највише због масе, тулузине. Не може да се истањира да би се посејало жито. Да се оре не би било проблемa, плуг заоре, али тањирача не може то да затрпа", рекао је Јовановић.

Ватра ношена ветром не може да се контролише, па се запале често и околне њиве са којих није скинут род. Претходних дана је пришла и првим кућама у селу Јаша Томић, а то се догађа скоро сваке јесени.

"Ево, ја држим фарму, па је пар пута горело око мене. Није било свеједно, дошли су ватрогасци", прича Имре Хорват, пољопривредник из Јаше Томића.

Сем што је Законом забрањено, паљење на њивама не одобравају ни пољопривредни стручњаци, јер се уништавају хранљиве материје које могу земљишту да обезбеде заорани жетвени остаци. Уништавају се и микроорганизми у земљишту.

"Земљиште је један живи систем који има пуно организама, пре свега ту мислим на микроорганизме, који су спремни да сву ту органску материју током јесени, зиме, пролећа, разграде и да је врате практично у онај облик да биљкама буде приступачно. Паљењем ми уништавамо те микроорганизме", објаснио је Новица Младенов са Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

Ватрогасци Полицијске управе Зрењанин имају пуне руке посла – током септембра било је 175 интервенција на њивама, а само у протеклој недељи 55.

Поднета су два прекршајна налога због спаљивања биљних остатака. Апели да се не пали не помажу, па ни запрећене казне од 10.000 за физичка, до милион динара за правна лица.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 02. окт 2018, 10:28)
anonymous [нерегистровани]

njive pod vatrom

Neodgovorno i opasno! Zakoni?
Pozdrav iz Stockholma

(уторак, 02. окт 2018, 09:38)
anonymous Sreten [нерегистровани]

Zločin protiv prirode

To je velika glupost i i zločin protiv priride paliti slamu i Šarovinu od kukuruza..Treba stvoriti program i plan od strane vlade i stručnjaka da se na drugi način ove sirovine pretvore u kompost a ne da se pale.