ЕПС обележио 125 година, додељене повеља и захвалнице

Електропривреда Србије (ЕПС) је у Старом двору обележила 125 година од изградње прве термоцентрале на Дорћолу, која је oснована 1893. године захваљујући професору физике Ђорђу Станојевићу. Повељу са плакетом "Ђорђе Станојевић" добио је председник Александар Вучић.

На свечаности у Старом двору министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је ово велики дан за ЕПС, јер је почетком октобра пре 125 година пуштена у рад прва термоцентрала за производњу електричне енергије, а под "палицом" Ђорђа Станојевића.

"Ђорђе Станојевић је читав свој живот посветио раду термо и хидроелектрана, а читав тај сет његових пројеката покренули су индустријализацију Србије", рекао је Антић.

Према његовим речима, развоју индустрије велики допринос дао је и ЕПС, јер је електрична енергија најзначајнији фактор развоја друштва и економије.

ЕПС представља једну од најмоћнијих компанија у региону која запошљава 30.000 људи и која годишње производи 40 милиона тона угља и 36 милијарди киловатсати струје, подсећа Антић.

Последњи већи енергетски објекат изграђен је 1991. године, а Антић је наводи да је ЕПС уз подршку Владе и председника Вучића, као и кинеских партнера почео изградњу "Термоелектране Костолац Б", те да се нада да ће ускоро почети изградња "Термоелектране Колубара Б" у Каленићу и нових хидроцентрала на Морави, Ибру и Дрини.

Антић каже да се у овом тренутку у Србији граде енергетски објекти за производњу 500 мегавата из обновљивих извора енергије, међу којима је и ветропарк у Костолцу јачине 66 мегавата.

Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић рекао је да та компанија у последњих пет година достиже видљиви напредак који се паралелно одвија са развојем привреде и инфраструктуре у Србији и истакао да ће ЕПС, трећу годину заредом, остварити позитиван резултат.

Грчић је навео да је дистрибуција електричне енергије веома битна и да је ЕПС у последњим годинама изградио савремене трафостанице и далеководе, те навео да је недавно на Копаонику отворена најмодернија трафостаница у Србији у којој се примењују најсавременија достигнућа.

Подсетио је и да је Београд пре неколико година добио двосмерно напајање које је таквој метрополи и било потребно и додао да је Суботица једини град у Србији који има четворосмерно напајање у Србији.

"Производња и дистрибуција електричне енергије предуслов су за изградњу ауто-путева, фабрика, централа, нових запошљавања, али и политичке стабилности", рекао је Грчић.

Говорећи о тешким периодима за компанију, Грчић је навео и 2014. када су поплаве у мањој мери потопиле басен у Костолцу, а у већој мери басен у Колубари.

Каже да су многи страни стручњаци тада говорили да одустанемо од производње струје из Колубаре, али да је производња кренула већ у децембру 2014. и да је претходно басен испражњен и машине оспособљене.

Председник Вучић добитник Повеље

Повељу са плакетом "Ђорђе Станојевић" добио је председник Александар Вучић, али је због његове посете Москви уместо њега плакету примио генерални секретар преседника Никола Селаковић.

Селаковић је том приликом истакао да је будућност Србије у електропривреди без које се не може развјати ни четврта индустријска револуција.

"Не може се замислити развој роботике без електричне енергије и ако мислимо да као економија и привреда опстанемо, ми то нећемо успети без ЕПС-а. То је компанија која је водећа у овом делу Европе и желим вам да врло брзо не будете само главни играч на српском трижишту, већ и да пређете границе и будете апсолутни господар у електричној енергији на Балкану", поручио је Селаковић.

Амбасадор Кине Ли Манчанг, коме је уручена захвалница ЕПС-а, рекао је да и Кина са ЕПС-ом прославља овај дан, јер је 1. октобра и Дан Народне Републике Кине.

"ЕПС је велика, снажна компанија и компанија која даје огроман допринос за долазак кинеских инвеститора као што су 'Зијин' и 'Шандонг Линглонг'", рекао је Ли и истакао да ЕПС кинеским инвеститорима нуди јефтину и квалитетну струју.

За допринос ЕПС-у захвалнице су уручене Министарству рударства и енергетике, МУП-у, БИА, Министарству привреде, Привредној комори Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво