ЕУ: За инфраструктурне пројекте у Србији 9,6 милиона евра

Европска унија је преко развојног програма ЕУ ПРО определила 9,6 милиона евра за реализацију 77 нових инфраструктурних пројеката у Србији. То је одлучено на састанку Управног одбора ЕУ ПРО, а пројекти ће, како је саопштено, допринети реализацији инвестиција и отварању нових радних места с крајњим циљем да се побољша квалитет живота становника у 99 локалних самоуправа у Србији.

Одобрена подршка, између осталог, подразумева финансирање 37 локалних инфраструктурних пројеката укупне вредности 6,1 милион евра, од чега ЕУ даје 4,5 милиона евра, а који подразумевају изградњу и реконструкцију објеката јавне намене, образовних и установа здравствене и социјалне заштите, спортских и културних центара, као и унапређење комуналне инфраструктуре.

На тај начин ће, како је саопштено из ЕУ ПРО, Европска унија директно допринети бољем квалитету живота људи у два региона у Србији, региону Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије, а саме локалне самоуправе ће учествовати у финансирању пројеката са 1,6 милиона евра.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да Влада континуирано ради на унапређењу услова за одрживи економски и социјални развој Србије.

"У том смислу, уз подршку Европске уније, обезбеђена је бесповратна подршка намењена реализацији пројеката у мање развијеним и неразвијеним деловима Србије са основним циљем да промовишемо одрживи регионални развој и додатно упознамо локалне актере са могућностима коришћења програма и фондова Европске уније", рекла је Јоксимовићева.

На састанку је, такође, одобрено финансирање девет пројеката за унапређење пословне инфраструктуре који ће подразумевати инфраструктурно опремање индустријских зона и унапређење туристичке инфраструктуре.

Примарни циљ – привлачење инвестиција 

ЕУ је за ове пројекте, који треба да допринесу стварању повољног пословног окружења за економски раст и отварање нових радних места, обезбедила 4,5 милиона евра, док учешће локалних самоуправа износи 905.392 евра.

"Европска унија кроз ЕУ ПРО програм подржава равномерни развој Србије и самим тим инвестира у пројекте који су подједнако фокусирани на економски бољитак заједнице и бољи животни стандард сваког грађанина", изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

Како је додао, подржани пројекти зато за примарни циљ имају привлачење инвестиција, односно отварање нових радних места, али обезбеђују и унапређење јавне инфраструктуре која директно и позитивно утиче на бољи квалитет живота локалног становништва.

Европска унија је у директној сарадњи са Владом Србије обезбедила и 274.695 евра за израду пројектно-техничке докуменатације за пословну инфраструктуру, чиме ће се кроз 12 одобрених пројеката обезбедити технички предуслови за инфраструктурно опремање индустријских зона, развој технолошких паркова, бизнис инкубатора или конгресних центара.

Са истим циљем, ЕУ ће са 255.274 евра подржати израду планова детаљне регулације у 19 градова и општина укључених у реализацију програма ЕУ ПРО. Ова планска документација обухвата подручја са потенцијалом за унапређење економских активности, као што су гринфилд и браунфилд локације, туристичке области и заштићена природна и културна добра.

"Пред нама је велики број пројеката, те стога охрабрујемо локалне самоуправе да се посвете реализацији одобрених, али и ангажују на припреми нових квалитетних предлога пројеката који су у складу са потребама становништва и приоритетима развоја", рекао је Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО.

број коментара 0 пошаљи коментар