"Цео регион да буде конкурентнији"

Председница Српске асоцијације менаџера и председница УО Самита 100 Станка Пејановић каже да заједничким напорима можемо да учинимо да цео регион буде конкурентнији и да искористимо предности дигиталне трансформације.

На седмом дводевном Самиту 100 бизнис лидера, чија је главна тема како искористити четврту индустријску револуцију за стварање развијеног и глобално конкурентног региона, Станка Пејановић је нагласила ће бити размотрене могућности како да кроз повезивање искористимо што боље промене четврте индустријске револуције.

"Сведоци смо и активни учесници великих промена које су промениле многе пословне моделе, учиниле комуникацију много развијенијом, транспорт глобалним, увеле нове облике потрошње и друго", рекла је Пејановићева.

Навела је да се никада више није осетила потреба да сви актери раде заједно да би створили друштво и економију која ће бити конкурентна на глобалном нивоу.

Пејановићева је додала да је зато циљ да кроз интензиван дијалог пронађемо решења и нове пројекте како бисмо ојачали наступ целог региона на тржишту и тиме учинили бољим живот за све људе.

Према њеним речима, дигитализација је велика шанса и она може да допринесе развоју локалних економија и заједница.

Пејановићева истиче да је потребно синхронизовано деловање привреде и школства како би се деци у региону омогућила да буду део светске економије, али и да би имали стручњаке за нове послове у ИТ индустрији и отворили перспективе јачања националних економија.

"Оно на чему ми инсистирамо је да се припремимо за нова занимања. Сигурна сам да за 10 година нећемо имати 90 одсто ових занимања која сада имамо. То пре свега подразумева да будемо спремни са образовањем кроз нове програме, да припремимо своју децу која у том случају неће морати да одлазе из својих земаља", каже Пејановићева.

Подсећа да су у оквиру иницијативе Самита 100 покренути регионални пројекти, који су били основа за иницијативе Берлинског процеса, као што су пројекти Едисон, Зелена Балканика и Фри карго.

Пејановићева је рекла да ће се на самиту мерити пролазно време тих пројеката и изразила очекивање да ће бити покренути и неки нови пројекти.

На отварању Самита 100 бизнис лидера обратила се и премијерка Ана Брнабић која је рекла да чврсто верује да је четврта индустријска револуција огромна шанса Србије, али и других земаља региона да сустигне и коначно ухвати корак са светом.

"Ово може бити регион победника, предводинка у иновацијама и примени нових технологија и привредном расту", истакла је Брнабићева.

Самиту је присуствовао и директор операција компаније "А1 Телеком Аустрија Групе" Алехандро Платер, а путем видео везе обратила се и европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

Самит је окупио најистакнутије пословне лидере Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Албаније и представнике држава из региона који су говорили на најразличитије теме, попут мобилности рада, енергетске одрживости, брендирања региона...

Присутнима се на самиту кроз панеле обратио министар рударства и енергетике Александар Антић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, заменик македонског премијера Кочо Анђушев и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић.

Самит 100 бизнис лидера, први је такав, јединствен скуп у региону, замишљен као платформа за привредно повезивање и конкретан допринос бизнис лидера политичким напорима за унапређење економске сарадње и конкурентности региона.

Намера организатора је да се на заједничком сусрету бизнис лидера и државника отворе перспективе јачања конкурентности националних економија, конкурентског потенцијала читаве југоисточне Европе, а тиме и повећања квалитета живота у региону. 

Први скуп одржан је у октобру 2011. године у Аранђеловцу, а претходни, шести Самит 100 је одржан у Скопљу, у октобру 2017. године.

Самит 100 су покренули Српска асоцијација менаџера (САМ), Удружење менаџера Словеније (ЗМ) и Хрватска удруга послодаваца (ХУП), да би се касније придружили и остали бизнис партнери из региона – Атлас фондација из Црне Горе, Алкалоид из Македоније, ББИ Банк и АСА холдинг из БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво