Купус из Груже на европским трпезама

Уместо традиционалних ратарских култура, домаћини у шумадијском селу Кусовац код Кнића определили су се за производњу купуса. Искористили су добре природне предуслове за његову производњу, а преко земљорадничке задруге "Пољофлора", две хиљаде тона киселог купуса из Груже заврши на европским трпезама.

Породица Марковић из Кусовца, пре две деценије определила се за производњу купуса. Стално су повећавали површине, користили искуство и нова знања, и данас на четири хектара, гаје сорту браво и имају принос до 80 тона по хектару.

"Купус захтева доста рада, али задовољни смо", каже Ненад Марковић из Кусовца.

У Гружанском селу са око 200 житеља, чак стотину хектара је под том културом. Добар је принос, а и рачуница, од 40 тона купуса по становнику. Идеални су услови за гајење.

"Kвалитетно земљиште, богато минералним материјама потребно је за развој купуса, а поред тога и могућност и близина реке Груже за заливање", каже агроном Небојша Арсенијевић.

За интензивну производњу, домаћини су се одлучили због сигурног откупа. Доста раде, али кажу, добро и зараде. Целокупан род предају землљорадничкој задрузи у њиховом селу, која бележи стални раст извоза.

"То има позитивне ефекте на ширу пословну заједницу општине Кнић, која у првих седам месеци ове године у односу на исти период претходне године, забележила је раст извоза од 86 процената", истиче Предраг Лучич из ПКС-a.

Кисели купус за Европско тржиште мења и демографску слику – млади заснивју породице и остају на својим имањима.

"Њихова финансијска стабилност јесте инвестирање у нове технологије, нове производње, а самим тим и улагање у бољи и квалитетнији живот на селу", наводи председник општине Кнић Мирослав Николић.

Кисели купус из Кусовца постао је гружански бренд. Задруга у том малом селу учествује са два одсто у укупном извозу аграрних производа Шумадије и Поморавља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво