Купус из Груже на европским трпезама

Уместо традиционалних ратарских култура, домаћини у шумадијском селу Кусовац код Кнића определили су се за производњу купуса. Искористили су добре природне предуслове за његову производњу, а преко земљорадничке задруге "Пољофлора", две хиљаде тона киселог купуса из Груже заврши на европским трпезама.

Породица Марковић из Кусовца, пре две деценије определила се за производњу купуса. Стално су повећавали површине, користили искуство и нова знања, и данас на четири хектара, гаје сорту браво и имају принос до 80 тона по хектару.

"Купус захтева доста рада, али задовољни смо", каже Ненад Марковић из Кусовца.

У Гружанском селу са око 200 житеља, чак стотину хектара је под том културом. Добар је принос, а и рачуница, од 40 тона купуса по становнику. Идеални су услови за гајење.

"Kвалитетно земљиште, богато минералним материјама потребно је за развој купуса, а поред тога и могућност и близина реке Груже за заливање", каже агроном Небојша Арсенијевић.

За интензивну производњу, домаћини су се одлучили због сигурног откупа. Доста раде, али кажу, добро и зараде. Целокупан род предају землљорадничкој задрузи у њиховом селу, која бележи стални раст извоза.

"То има позитивне ефекте на ширу пословну заједницу општине Кнић, која у првих седам месеци ове године у односу на исти период претходне године, забележила је раст извоза од 86 процената", истиче Предраг Лучич из ПКС-a.

Кисели купус за Европско тржиште мења и демографску слику – млади заснивју породице и остају на својим имањима.

"Њихова финансијска стабилност јесте инвестирање у нове технологије, нове производње, а самим тим и улагање у бољи и квалитетнији живот на селу", наводи председник општине Кнић Мирослав Николић.

Кисели купус из Кусовца постао је гружански бренд. Задруга у том малом селу учествује са два одсто у укупном извозу аграрних производа Шумадије и Поморавља.

број коментара 0 пошаљи коментар