Чадеж: Ниш ће поново бити центар електронске индустрије

Ниш ће поново бити центар електронске индустрије у том региону, пошто за то има одговарајуће капацитете, уверен је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Марко Чадеж, који је протекла два дана боравио у Нишу, поводом отварања две нове фабрике у том граду, "Цумтобела" и "Ими", сматра да је, посебно долазак најсавременије фабрике компаније "Цумтобел", "квантни скок" за домаћу индустрију.

"Када компанија попут Цумтобела отвори свој производни погон у Србији, са технологијом најновије генерације, то ођекне у целом свету код свих који се баве том граном привреде", рекао је Чадеж Танјугу. 

"Цумтобел" се бави системима расвете, управљање расветом и услугама из области расвете и зато је долазак те светски познате компаније заиста велики догађај за српску привреду. 

Та компанија се, додаје, котира на берзи и не постоји неко из те индустрије ко није чуо да је Ниш место на коме, после Аустралије, САД и Европе, постоји производни погон Цумтобела. 

Истиче да "Цумтобел" има софистицирану технологију и да тај пројекат у Нишу не отвара само нова радна места, иако ће их бити 1.100, већ да ће бити отворен и истраживачки и развојни центар те компаније, који ће сарађивати са нашим универзитетима - по новим наставним програмима који су усклађени са новим индустријским стандардима у свету. 

"Заиста добијамо квантни скок када је у питању индустријализација Ниша, али и Србије уопште", нагласио је Чадеж. 

Он је казао да ће се нова фабрика "Ими" у Нишу бавити производњом електронских компонената у аутомобилској индустрији, такође са најсавременијом технологијом и да ће бити добављач за највеће светске системе. 

Чадеж наводи да ће Ниш поново бити центар електронске индустрије у том региону пошто за то има одговарајуће капацитете. 

Каже да су нишки, пиротски и топлички округ за годину дана повећали извоз за више од 20 одсто, као и да је Ниш у суфициту у спољнотрговинској размени. "То су бројке и подаци који говоре довољно о томе да овај регион јесте регион развоја", нагласио је Чадеж. 

број коментара 0 пошаљи коментар