Вучић са представницима компанија "Зиђин" и "Невсун"

Председник Србије Александар Вучић састао се у Нишу са представницима компанија "Зиђин" и "Невсун". Амбасадор Ли Мначанг поручио да Кина високо цени подршку Србије иницијативи "Један појас један пут".

Компанија "Зиђин" изабрана је за стратешког партнера за РТБ Бор, док "Невсун" спроводи геолошка истраживања у оквиру пројекта Тимок код Бора.

Компанија "Зиђин" уложиће укупно 1,46 милијарди долара у РТБ Бор, а има обавезу инвестирања 350 милиона долара за докапитализацију док ће јој припасти 63 одсто власништва у Бору.

Министар рударства и енергетике Александар Антић очекује да ће састанак у Нишу председника Вучића са представницима "Зиђина" и "Невсуна", дати додатни импулс да се стратешко партнерство за Бор и истраживања у пројекту Тимок развијају убрзано и у интересу Србије. 

Антић је за Танјуг рекао да је данас, пре свега, идеја да представници компанија "Зиђин" и "Невсун" информишу председника о плановима, активностима и инвестицијама.

"Потпуно смо променили слику РТБ Бор и он је сада један од ослонаца свих наших будућих планова, а до пре неколико година је био проблем који смо морали да решавамо из буџета", рекао је Антић. 

Претходно је амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг рекао за Танјуг да ће током пријатељског разговра руководство "Зиђина" представити српском председнику детаљнији план о улагању у РТБ Бор. 

"Пре десет дана председник компаније Зиђин је разговарао са председником Србије Александром Вучићем у Кини. Сада је председник компаније дошсао у Србију и Бор да још једном, на лицу места, види како ће ићи даље, да направи детаљнији план, па ће, вероватно, о том плану обавестити председника Вучића, како би добио његову снажну подршку", рекао је Ли. 

Истакао је да је руководство Србије, пре пет година, одмах прихватило и подржало иницијативу "Један појас један пут”, коју је покренуо киенски председник Си Ђинпинг.

Додаје да је у оквиру те иницијативе две земље и владе, као и много компанија заједно раде и траже нове пројекте, који су у интересу Србије и Кине. 

"Високо ценимо и захваљујемо Влади Србије и председнику Вучићу што подржавају и сарађују са Кином у оквиру те иницијативе", рекао је Ли.

број коментара 6 пошаљи коментар
(петак, 28. сеп 2018, 20:36)
anonymous [нерегистровани]

Investicija

Samo nastavite tako.Verujem da ce biti jos ovakvih ivensticija u Srbiji

(петак, 28. сеп 2018, 19:26)
Rale [нерегистровани]

-

Ocekujem jos ovakvih investicija u skorijem vremenu. Samo nastavite tako.

(петак, 28. сеп 2018, 18:37)
anonymous [нерегистровани]

.

Srbiji mnogo znaci sto Kinezi zele da njihova inicijativa "Један појас један пут" prodje kroz nasu zemlju.

(петак, 28. сеп 2018, 17:44)
dapače [нерегистровани]

vest

Lepe vesti, RTB Bor je spašen i nastaviće da radi.

(петак, 28. сеп 2018, 17:28)
Petar [нерегистровани]

istocna srbija

Dve bitne kompanije koje ce podici privredu u Istocnoj Srbiji na visi nivo i samim tim omoguciti bolji zivot gradjanima ovog dela drzave.

(петак, 28. сеп 2018, 17:14)
Šone [нерегистровани]

Prijateljstvo

Kina je uvek bila tu za nas i tako je i ovaj put.