Министарство: Без поделе "Путева Србије"

"Путеви Србије" остају јединствена компанија и не планира се подела или оснивање нових предузећа за путеве, саопштило је Министартво гарђевинарства, саобраћаја и инфраструктуре демантујући тако писање појединих медија да ММФ предлаже дељење "Путева" у три целине.

У спровођењу реформе путног сектора у Србији не разматра се подела предузећа ЈП "Путеви Србије", већ је њен циљ ефикасније пословање овог предузећа и квалитетније одржавање путне мреже, наводи се у саопштењу министарства.

Како наводе, реформу путног сектора води Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а у процесу припреме концепта реформе, поред изабраног консултанта, компаније "Дилојт", и Светске банке, учествују и носиоци послова у путном сектору, ЈП "Путеви Србије" и "Коридори Србије".

"Међународни монетарни фонд није учесник овог процеса, нити се са овом институцијом о овој реформи преговара, већ се представници ММФ-а о његовим резултатима обавештавају у оквиру редовних кварталних састанака", кажу у министарству.

Истичу да се јединствена структура јавног предузећа "Путеви Србије" реформом не доводи у питање, нити се планира било каква подела или оснивање нових, засебних предузећа.

Циљ реформисања "Путеви Србије" у оквиру реформе читавог путног сектора "јесте да се обезбеди ефикасније пословање овог предузећа, имајући у виду његову водећу улогу у одржавању путне мреже, више од 200 километара новоизграђених ауто-путева и близу 20 милиона возила више на ауто-путевима у односу на пре четири године".

Кажу да ће "Путеви" остати и после реформе јединствено предузеће, али ће, додају, промена бити у организационој структури предузећа ради успостављања ефикаснијег начина пословања, јасно дефинисаних обавеза и одговорности...

Реформа путног сектора, објашњавају, поред доношења нових прописа, међу којима је, истичу, најважнији нови Закон о путевима донет у мају 2018. и реформе управљача путева ЈП "Путеви Србије", обухватиће и предузећа задужена за извођење радова и област пројектовања.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 28. сеп 2018, 18:04)
anonymous [нерегистровани]

А да не буде

као са "Фронтексом"?? Данас нећемо, а сутра се потпише споразум!!