Вучић: Политика резултата, фабрика, чињеница – непобедива

Србија не сме да губи и не губи у најважнијем – а то је сигурнија будућност, поручио је председник Србије Александар Вучић у говору после свечаног отварања фабрике "Цумтобел" у Нишу. Напомиње да се отварањем нове фабрике "Цумтобел" у Нишу отварају живот и будућност за људе тог краја.

Церемонија отварања фабрике почела је јединственим музичко-сценским наступом виолинисткиња, које су имале гудала украшена расветом коју производи фабрика "Цумтобел".

Фабрика ће запослити 1.100 радника, а инвестиција је вредна више од 30 милиона евра.

"Пре неколико дана сам рекао да је наша политика у једној области поражена, али има једна, која не може да се победи, а то је политика резултата и чињеница, отварања фабрика", рекао је председник и захвалио власницима "Цумтобела" што помажу у креирању такве политике, са којом ће, како је подвукао, Србија наставити.

"Ми Срби нисмо научили да се радујемо, нити да показујемо поштовање. Најчешће волимо да се бунимо, приговарамо, неретко и да тугујемо. Ја када бих могао да бирам, највише бих волео да сваки дан у Србији буде овакав, да сваког дана отворимо нову фабрику", рекао је Вучић.

Истакао је да није дошло тек тако до отварања ове фабрике и да то није пало с неба, није се догодило због географског положаја, већ због резултата и труда, напора наших аустријских пријатеља, међу којима и канцелара Себастијана Курца, као и српских власти.

Нагласио је да "Цумтобел" значи и блиску везу са нашим Универзитетом у Нишу, значи да ћемо, каже, моћи да припремамо децу за посао који их чека.

Ако будемо марљиви, додаје, моћи ће чим заврше обуку да привређују сами и доносе нову вредност нашем друштву.

Подсетио је да је Хенри Форд говорио да је човек без машине роб, а човек са машином или уз машину – слободан човек.

"Рад који је основа наше политике је једини начин да будемо слободни и поносити људи. Баш као овде, као и на другом месту, дајемо људима разлог да остану, уче, буду веселији. Морамо да кренемо полако у борбу, знам да ће бити потребно година док плате и пензије не порасту, да приволимо и замолимо многе наше који су били приморани да је напусте да се врате у земљу, да овде уложе своје знање и енергију", објаснио је Вучић.

Указао је да би волео да сви у Србији имамо амбицију и жељу, енергију, као што имају власници "Цумтобела" такву глад за послом, резултатима и успехом.

"То нам треба од наших који су напустили Србију. Хоћемо да се боримо за њих, да покажемо колико их волимо. Знам да би сада били незадовољни јер плате не прате оне у свету. Али полако али сигурно ћемо радити на томе", поручио је председник.

"Путеви су ти који отварају пут у будућност"

Напоменуо је да је увек лако ставити примедбе на све, и указао на постигнуте резултате у овом делу Србије, наводећи да смо имали отворене радове на ауто-путу ка Бугарској, који ће бити отворен пре краја године, а биће започет и ауто-пут према Приштини, Тирани и Драчу.

"То су важне ствари. Ко год да каже да нам неки пут није потребан, не зна шта говори. Путеви су ти који отварају пут будућности, доносе нову предност Србији. Данас Србија привлачи 56 одсто укупних директних страних инвестиција за цео Западни Балкан", указао је Вучић.

Најавио је да ће данас имати састанак са представницима свих општина пет округа о регионалном развоју, те ће са свима видети шта је то што даље може да помогне.

"Када завршимо путеве, хоћемо гас да доведемо у сваку општину, а хоћемо и да видимо шта инвеститори хоће. Можете увек да рачунате на подршку српске државе и локалне самоуправе. Није то више само аустријски великан. На производима пише 'направљено у Србији', а не у Аустрији. Ово је наш производ, ово смо ми правили. Ово су наша деца направила овде и овде ћемо још много тога да направимо", нагласио је Вучић држећи у руци један склоп из производње "Цумтобела" у Србији.

Истакао је да, када имате светло, можете да видите да земља и град напредују, додајући да осветљење показује колико идемо напред.

"Немојте да се плашимо светла. Ја сам схватио из ваше приче да је компанија старија од античке Грчке. Ми Срби смо се 1880. бунили против сијалице, а имамо и данас стручњаке који се буне, а ми хоћемо што више сијалица и светла. Имаћете више простора да понудите ваше производе на нашем тржишту. Хоћемо да наши градови буду још више осветљени, да привлачимо што више туриста, јер мислимо да је наша земља лепа", указао је Вучић.

"Мораћемо још фабрика да доведемо"

Говорећи о Нишу, рекао је да је незапосленост протеклих година смањена, али да је и даље са 25.000 велика, иако је раније била на 39.000.

"Ово није крај за нас. Мораћемо још фабрика да доведемо", поручио је председник.

Присетио се колико и како се Србија борила за "Цумтобел", указујући да своју срећу не може да сакрије.

"Нема већег задовољства од тога да од свог рада можеш да створиш нову вредност", нагласио је Вучић.

"Ако сам добро запамтио лекцију из историје 'старог Рима', односно 'Цумтобела', чини ми се да сте рекли да је 1986. била преломна за ту компанију. Надам се да ћете говорити то и о 2018, када сте отворили прву и онда још много фабрика у Србији", поручио је власницима аустријског концерна.

Захвалио је Аустријанцима што су отворили "лепотицу од фабрике", у којој мора бити чисто као у апотеци.

"Питао сам што мора толико да се пази на чистоћу и речено ми је да је то због електронских уређаја, да на њих не сме падне нимало прашине. И онда сам схватио зашто код Аустријанаца и Немаца мора да у фабрикама буде уредније него у болницама. Срећан сам што је данас део тога и Србија", нагласио је председник који се након свечаног отварања "Цумтобела" састао и са представницима компанија "Зиђин" и "Невсун".

"Отварамо живот и будућност у Нишу" 

Председник се претходно обратио испред фабрике пред више од 10.000 грађана, који су га дочекали аплаузом.

"Отварамо нову фабрику, нова радна места, отварамо живот и будућност за људе у Нишу", рекао је Вучић и захвалио грађанима југа и југоистока што су га дочекали у Нишу.

Захвалан им је, каже, јер су му веровали пре неколико година, када је земља била у расулу, банкротству, када је мало ко веровао да можемо да је извучемо из тога.

"Ви сте били ти који сте имали поверења у државу, веровали руководству, ставили интересе државе испред личних. Зато и можемо да се похвалимо да 55 одсто од укупних директних страних инвестиција у целом региону заврши у Србији", рекао је Вучић.

Борићемо се, поручује, да их буде више од 60 одсто.

"Морали смо да доносимо тешке одлуке. Владати у земљи не значи испуњавати нечије жеље. Нисмо могли да вам се додворавамо, морали смо да повлачимо неке тешке потезе да бисмо данас дошли у ситуацију да отварамо фабрике", подсетио је Вучић.

Свих пет округа – Пчињски, Пиротски, Топлички, Нишки и Јабланички – могу да рачунају на даљу подршку државе Србије, поручио је председник Србије.

"Хоћемо да улажемо још више", поручио је Вучић који је током дана имао и одвојени састанак са руководством ових пет округа.

Пре две и по године, покренута је, каже, прича о инвестирању "Цумтобела" у Србији, а данас знамо да ће ту радити 1.100 људи.

Подвукао је да се инвеститори привлаче када имамо уређене финансије, а да нам је динар чврст и стабилан већ шест година, а имамо суфицит у буџету три године заредом.

"Биће мањи од 47 одсто БДП-а од 1. јануара", рекао је Вучић.

"За разлику од оних који не долазе да виде свој народ, мени је ово седми пут да долазим на више дана. Дошао више него сви премијери и председници заједно од 1945. године", истакао је Вучић.

Додао је да сада морамо да видимо шта може све да се направи у Црној Трави, Босилеграду, Власотинцу, читавом Топличком округу, Белој Паланци, Пиротском округу, Врању.

Приметио је да се, тек када прође неко време и када неко оде са власти, људи сете шта је урађено.

Он сам, како је истакао, иако је пуно направљено, ипак није задовољан: "Нисам, јер знам да можемо још много више и боље", рекао је председник Вучић.

Захвалан је, међутим, грађанима јер су знали да онај ко се не додворава, ко се не улагује народу, већ ради тешке ствари – ради најбоље за земљу.

"Не можете рак да излечите тако што пијете аспирин, већ уз најтеже терапије. Желим да верујем да ћете ме подржати у томе и даље, и поносити се земљом која ће бити све успешнија, и својом децом која ће имати будућност у Србији", поручио је Вучић.

Верује, такође, да ћемо створити услове да запошљавамо наше људе и да враћамо наше људе из иностранства, кроз отварање нових радних места и повећање плата и пензија.

"Живела Србија, нема лепше и вољеније земље на свету", закључио је Вучић.

Фелдер: Фабрика у Нишу – успех за цео регион и "Цумтобел групу"

Фабрика за производњу расвете "Цумтобел" у Нишу пример је успешне инвестиције за цео регион и "Цумтобел групу" на глобалном нивоу, поручио је генерални директор компаније "Цумтобел" Алфред Фелдер.

"Велика нам је част да отворимо ову фабрику и прикажемо изузетан напредак компаније на глобалном нивоу", рекао је Фелдер.

Он је захвалио председнику Александру Вучићу и градоначелнику Ниша Дарку Булатовићу на великој подршци за ту инвестицију "Цумтобела" у Нишу.

"Ова фабрика је спој изузетног колективног напора. Изградња је почела 2017. и данас фабрику на површини већој од 40.000 квадратних метара и већ смо почели са производњом", рекао је генерални директор "Цумтобела".

Фелдер је истакао да је та компанија себи поставила циљ да та фабрика у Нишу допринесе јачању компетитивности и да можемо да снабдевамо европска тржишта.

Подсетио је да је то била гринфилд инвестиција и да је пре мало више од годину дана то била ливада и да је то био веома кратак период за изградњу фабрике.

Фелдер је указао да је "Цумтобел група" аустријска компанија која је на берзи, иако је почела као породична фирма.

Истиче да је за "Цумтобел" специјалност светлост, квалитет производа, као и међусобни односи унутар компанија.

"Ова фабрика ће бити успех за цео региона и 'Цумтобел групу'", нагласио је Фелдер.

Председник Надзорног одбора компаније Јург Цумтобел је, такође, захвалио на подршци са свих страна и истакао да све то не би било могуће да није било интензивне сарадње са свих страна.

Подсетио је да је компанија основана 1950. године и да је њихов отац претходно радио у фирми која је радила за немачку одбрамбену индустрију.

Говорећи о историјату фирме, нагласио је да је Аустрија била превише за пословање "Цумтобела" и да су зато прво проширили пословање на Европу, а онда и на свет.

Сматрамо да ћемо имати јако добру будућност са пословањем фабрике у Србији, додао је Цумтобел.

Булатовић: Заједнички напори да подигнемо град 

Градоначелник Ниша Булатовић је истакао да је ово још један диван дан за град Ниш, као и да је у последње две године таквих дана било много.

Он је рекао да је незапосленост смањена на 25.000 људи и да се и даље смањује.

Истакао је да град Ниш пружа пуну подршку политици државе и да су у том смислу увели мере подстицаја за мала и средња предузећа.

"Највећа издвајања Ниш даје за запошљавање. Такође, први смо на Дуинг бизнис листи Светске банке по брзини издавања грађевинске дозволе. Враћамо дугове из ранијег периода и то је допринос Ниша држави и не би могло све то да се оствари без јаке подршке", навео је Булатовић.

Каже да је Вучић чак 18 пута боравио у Нишу и бавио се пројектима, инвеститорима и развојем града и целог југа Србије.

Према његовим речима, држава помаже град Ниш кроз пројекте са 50 или 100 одсто бесповратних средстава и директну помоћ из буџета.

"То Ниш не памти у последњих најмање неколико деценија. Сви заједно улажемо напоре и капацитете како би подигли град и југ Србије", рекао је Булатовић.

Градоначелник истиче да ће велелепни погон "Цумтобела" обезбедити 1.100 породица, колико ће ту бити радника, као и да ће ти приходи и порези увећати буџет града.

"Знамо да сте аустријски гигант, светски гигант у тој области, а ми смо поносни што сте део капацитета преселили у Ниш", нагласио је Булатовић.

Председник Вучић је крајем јула 2017. положио камен темељац за изградњу те фабрике у Сувом Долу код Ниша.

Инвестиција је вредна више од 30 милиона евра и у фабрици је већ запослено 260 радника, а према плановима за раст за период од три до пет година, у фабрици ће бити постепено повећан број радне снаге на 1.100 запослених.

Фабрика "Цумтобела" је изграђена на 40.000 метара квадратних, у јужној индустријској зони Ниша.

Аустријска компанија "Цумтобел" је светски произвођач ЛЕД расвете, једна је од водећих у области иновативних решења за расвету и производњу пратећих компоненти.

Фабрика "Цумтобел групе" у Нишу има кључну улогу у даљем глобалном развоју компаније.

Нови производни погон представља важан елемент у садашњој производној мрежи компаније, производи из Србије углавном су намењени извозу на тржишта у источној и западној Европи, као и на Блиском истоку.

У фабрици је половином јула почела серијска производња компоненти за осветљење, а у септембру и производња светиљки.

Запошљава више од 6.000 људи у производним погонима на четири континента и у продајним објектима у око 90 земаља.

У сегменту производње иновативне расвете има производне погоне широм Европе, укључујући и фабрике у Немачкој, Аустрији, Енглеској и Француској, као и у САД, Аустралији, Новом Зеланду и Кини.

Фабрика у Србији ће служити првенствено за обраду додатних планираних количина производње за наредне године.

У тржишном окружењу обележеном високим притиском на цене, ова локација ће "Цумтобелу" пружити могућност да опскрби своје главно европско тржиште по оптималним трошковима.

"Цумтобел група" из Дорнбирна је основана 1950. године као породична фирма.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво