Са нишког аеродрома ускоро нова линија до Беча

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић каже за Танјуг да нису тачне најаве да ће нишки аеродром напустити једна од највећих лоу-кост компанија "Рајан Ер" и најављује нови лет до Беча од 15. новембра. Влада истиче стратешку важност овог аеродрома и најављује стратешка улагања.

"То није тачно. Руководство аеродрома нема такве информације, и у разговорима са њима, све иде по плану и уговорима који су склопљени", рекао је Дарко Булатовић.

Када је реч о укидању линије "Виз Ера" из Ниша за Малме, Булатовић наводи да је то резултат стања на тржишту, те да се неке линије укидају, али се друге отварају.

"Ниш ће добити нову линију од 15. новембра ове године. У питању је линија Ниш-Беч. То је значајно да се каже. Аеродром се развија, имамо константно повећање броја путника. Нека линија се укине, друга се отвори. То је последица стања на тржишту ваздушног саобраћаја, а то зависи од много параметара", рекао је Булатовић.

Истиче да је држава најавила велика улагања у нишки аеродром, као и у његову промоцију, наводећи да бољи дани за нишки аеродром те долазе.

Влада најављује стратешко улагање у нишки аеродром

И Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да је нишки аеродром за Србију стратешки важан и да ће Влада наставити да у њега инвестира како би се додатно подигли квалитет услуга и безбедност.

То је, како се истиче, предуслов успешног пословања "Константина Великог" и интереса авио-превозника да лете из Ниша.

Отварање нових линија од 2014. године омогућено је управо улагањем у инфраструктуру и опрему нишког аеродрома, о чему најбоље говори повећање броја путника са 1.335 у 2014. на 331.582 у 2017. години, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У истом периоду, Србија је уложила у нишки аеродром укупно 9,8 милиона евра, укључујући помоћ у новцу и опреми коју је Аеродром "Константин Велики" добио од ваздухопловних предузећа и институција у власништву државе, као и помоћ и трошкове граничне полиције и Управе царине.

До краја 2018. влада ће за потребе пословања нишког аеродрома уложити додатних 180 милиона динара, или око 1,5 милиона евра, превасходно за омогућавање несметаног функционисања нишког аеродрома у условима ниских температура, снега и леда.

Како је саопштено из кабинета потпредседнице владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, одлуке о успостављању и укидању линија мотивисане су понудом аеродромске инфраструктуре у региону и профитабилношћу конкретних рута.

С обзиром на то да комерцијални услови за постојеће линије на нишком аеродрому нису мењане, а да су аеродромске услуге од 2014. значајно унапређене, разлози за укидање одређених линија у домену су пословне политике авио-компанија и њихове процене о профитабилности одређених линија.

Стратешко опредељење Владе Србије да улаже у нишки аеродром, као и његово позиционирање као алтернативног аеродрома београдском Аеродрому "Никола Тесла", омогућава да развој "Константина Великог" не зависи од одлука о судбини појединих линија, већ да нишки аеродром остане конкурентан, а тиме и пожељан партнер већем броју авио-компанија заинтересованих за летове из овог дела региона.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво