Са нишког аеродрома ускоро нова линија до Беча

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић каже за Танјуг да нису тачне најаве да ће нишки аеродром напустити једна од највећих лоу-кост компанија "Рајан Ер" и најављује нови лет до Беча од 15. новембра. Влада истиче стратешку важност овог аеродрома и најављује стратешка улагања.

"То није тачно. Руководство аеродрома нема такве информације, и у разговорима са њима, све иде по плану и уговорима који су склопљени", рекао је Дарко Булатовић.

Када је реч о укидању линије "Виз Ера" из Ниша за Малме, Булатовић наводи да је то резултат стања на тржишту, те да се неке линије укидају, али се друге отварају.

"Ниш ће добити нову линију од 15. новембра ове године. У питању је линија Ниш-Беч. То је значајно да се каже. Аеродром се развија, имамо константно повећање броја путника. Нека линија се укине, друга се отвори. То је последица стања на тржишту ваздушног саобраћаја, а то зависи од много параметара", рекао је Булатовић.

Истиче да је држава најавила велика улагања у нишки аеродром, као и у његову промоцију, наводећи да бољи дани за нишки аеродром те долазе.

Влада најављује стратешко улагање у нишки аеродром

И Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да је нишки аеродром за Србију стратешки важан и да ће Влада наставити да у њега инвестира како би се додатно подигли квалитет услуга и безбедност.

То је, како се истиче, предуслов успешног пословања "Константина Великог" и интереса авио-превозника да лете из Ниша.

Отварање нових линија од 2014. године омогућено је управо улагањем у инфраструктуру и опрему нишког аеродрома, о чему најбоље говори повећање броја путника са 1.335 у 2014. на 331.582 у 2017. години, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У истом периоду, Србија је уложила у нишки аеродром укупно 9,8 милиона евра, укључујући помоћ у новцу и опреми коју је Аеродром "Константин Велики" добио од ваздухопловних предузећа и институција у власништву државе, као и помоћ и трошкове граничне полиције и Управе царине.

До краја 2018. влада ће за потребе пословања нишког аеродрома уложити додатних 180 милиона динара, или око 1,5 милиона евра, превасходно за омогућавање несметаног функционисања нишког аеродрома у условима ниских температура, снега и леда.

Како је саопштено из кабинета потпредседнице владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, одлуке о успостављању и укидању линија мотивисане су понудом аеродромске инфраструктуре у региону и профитабилношћу конкретних рута.

С обзиром на то да комерцијални услови за постојеће линије на нишком аеродрому нису мењане, а да су аеродромске услуге од 2014. значајно унапређене, разлози за укидање одређених линија у домену су пословне политике авио-компанија и њихове процене о профитабилности одређених линија.

Стратешко опредељење Владе Србије да улаже у нишки аеродром, као и његово позиционирање као алтернативног аеродрома београдском Аеродрому "Никола Тесла", омогућава да развој "Константина Великог" не зависи од одлука о судбини појединих линија, већ да нишки аеродром остане конкурентан, а тиме и пожељан партнер већем броју авио-компанија заинтересованих за летове из овог дела региона.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 09. дец 2018, 12:45)
UniRent [нерегистровани]

Aeorodrom Nis

Kad bi se ulozilo vise novca u infrastrukturu niski aerodrom bi mogao konkurisati beogradskom cak ima i bolju poziciju.

(петак, 28. сеп 2018, 14:48)
Vlajko [нерегистровани]

U toku sam

To i kažem, zna se ko dominantno leti za Malme, pa će zadržati let iz Prištine a ukinuće let iz Niša. Onaj je uvek pun pa su onda uzimali karte za Niš a kompanija se sračunala da tu i nema neki interes.

(петак, 28. сеп 2018, 12:52)
anonymous [нерегистровани]

Нисте у току а ипак коментаришете

Из Малмеа има лет за Скопље и за Приштину. Многи шведи туристи су користили лет због јефтиног и доброг провода. То је користило граду, хотелима и ресторанима.
Говорим оно што знам, не лупам произвољно тек тако.

(петак, 28. сеп 2018, 12:16)
Vlajko [нерегистровани]

Ma daj

Inače, Nišlije isključivo lete za Malme i napune uvek avion.To su gluposti.Najviše lete Albanci sa Kosova pa i Makedonci ali i ostali iz regiona zbog jeftinih karata.Ako je kompanija odlučila da odustane od tog leta to znači da nemaju ekonomski efekat koji su očekivali.Na odluku Wiz air ne može da utiče ni država ni aerodrom.Ko je uložio pare radi ono što mu je interes. 

(петак, 28. сеп 2018, 11:51)
anonymous [нерегистровани]

Ниш Малме

Често летим за Ниш из Малмеа.Авион је увек пун.Жалосно је што је то учињено и сигурно није на корист Нишлија.