Ниш, у два дана почињу две фабрике са радом

У Нишу данас и сутра своје погоне отварају две фабрике: аустријски "Цумтобел" и филипински ИМИ. Реч је о инвестицијама од око 60 милиона евра, а у тим фабрикама биће посла за више од 2.300 радника. Отварању фабрика присуствује председник Србије Александар Вучић.

Тачно годину дана од постављања камена темељца, у Нишу почиње са радом фабрика аустријске компаније "Цумтобел". На више од 40.000 квадрата производиће се најмодернија расвета. Један од првих инжењера који су се овде запослили је 32-годишњи Немања Перић.

"Услови су одлични. Кренуо сам као оператер на производној јединици у 'Цумтобелу' и убрзо сам напредовао и постао шеф смене", каже Немања.

У "Цумтобелу" сада ради 260 радника, а укупно ће бити посла за 1.100 људи.

"Цумтобел", за који кажу да је "Мерцедес" у области паметне расвете, у Нишу ће производити сијалице и компоненте. "Цумтобел" је у изградњу ове фабрике уложио око 30 милиона евра.

Недалеко одатле, у фабрици филипинске компаније ИМИ производиће се електронске ауто-компоненте. Посла има за 1.250 радника, од тога 500 инжењера.

"Ми смо велика компанија и планирамо да поред људи које запослимо, ангажујемо и локалне добављаче и кооперанте, тако да ће за ваше људе бити доста посла", истиче пословни менаџер ИМИ Радослав Георгијев.

Ово је шеста фабрика која се у Нишу отвара за две године. Због тога је број незапослених смањен за скоро трећину у односу на 2015. годину.

"У ове две компаније има посла за скоро 600 инжењера. То је јако значајно и то су мере које предузимају Влада и држава како би сачували оне људе који су нам деценијама уназад одлазили из нашег града и наше земље", указао је градоначеник Ниша Дарко Булатовић.

Директор Канцеларије за локални економски развој Милан Ранђеловић рекао је да се често паралелно са инвестицијама ради на опремању и унапређењу инфраструктуре, што је било и у овом случају.

У инвестиционој зони Исток, спремна је инфраструктура за још две фабрике, али и комерцијалне садржаје, који би у Ниш могли да привуку инвестиције и до 100 милиона евра.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво