Михајловићева са делегацијом ММФ-а о новом инвестиционом циклусу

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић упознала је представнике Мисије ММФ-а са новим инвестиционим циклусом вредним неколико милијарди евра, који ће тај ресор спровести у наредних неколико година.

Зорана Михајловић је прецизирала да је реч је о новим пројектима "који ће Србију још боље повезати са регионом и Европом", за које је у претходне две године припремана техничка документација.

"Почетком следеће године почињу и грађевински радови на овим пројектима. То је, између осталог, градња ауто-пута од Прељине до Пожеге на Коридору 11, који повезује Србију и Црну Гору. Градићемо и ауто-пут дуг 106 км, такозвани Моравски коридор, који повезује Чачак и Крушевац и спаја два наша најзначајнија коридора - 10 и 11. Очекујемо да ову деоницу градимо са америчком компанијом 'Бехтел'", истакла је Михајловићева.

Додала да ће следеће године почети и градња "ауто-пута мира" од Ниша до Приштине, прва деоница од Ниша до Плочника, као и последња деоница брзе пруге Београд-Будимпешта, од Новог Сада до границе са Мађарском. Михајловићева је истакла и да је Србија спремна за градњу ауто-пута Београд-Сарајево.

"Највеће инвестиције у Србији долазе из нашег министарства. Следеће године имаћемо буџет који ће бити већи за 20 милијарди динара у односу на прошлу годину и уверена сам да ћемо све пројекте успешно спровести", истакла је министарка.

Вођа делегације ММФ-а Џејмс Руф рекао је да ММФ подржава што веће инвестиције у инфраструктуру Србије и изразио очекивање да ће се позитивни економски трендови које Србија има наставити.

Делегацији ММФ-а представљени су подаци о реформи путног и железничког сектора, као и измене Закона о планирању и изградњи, које ће довести до скраћења рокова за доношење планских докумената, и увођење е-простора који би покрио територију читаве Србије.

Такође је разговарано и о могућностима смањења времена чекања на границама са Мађарском и Хрватском, саопштио је кабинет потпредседнице владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво