Пуштена у рад најмодернија трафостаница у Србији, стабилно снабдевање за Копаоник

Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић на Копаонику je пустио у рад новоизграђену трафостаницу "Копаоник" 110/35/10 киловолти, која је технолошки најмодернија у Србија. Вредност инвестиције је 9,5 милиона евра, а извођач радова је компанија "Сименс".

Милорад Грчић је истакао да ће од сада највећи зимски туристички центар у Србији имати стабилно снабдевање струјом, као и нови инвеститори заинтересовани за ту планину, с обзиром на то да нова трафостаница има три пута већи капацитет од старе.

"Уграђена је последња реч технилогије и достигнућа 'Сименса', постоји највиши ниво безбедности за сваког запосленог и радника који интервенише ако за тим постоји било каква потреба у трафостаници", нагласио је Грчић.

Нова трафостаница је изграђена како бисмо сачували постојећи обим туризма и стабилизовали напајање постојећих туристичких објеката, али и омогућили новим инвеститорима да граде објекте, нагласио је в. д. директора ЕПС-а.

"Сведоци смо да се упрво завршава хотел који граде Арапи, са више од 22.000 квадратних метара. Доста привредника је у овом моменту у процесу чекања издавања дозволе, а неки су и кренули са градњом", рекао је Грчић и подсетио да је на Копаонику и у целом том региону постојао проблем са напајањем струјом.

Поручио је да више неће бити тог проблема пошто је трафостаница "Копаоник" велика и најмодернија трафостаница изграђена у Србији.

Та трафостаница ће имати и најмање губитке, а повезана је и са диспечерским центром у Краљеву, па ће моћи да се прати комплетна ситуација у том делу Србије.

"Неопходно је да изградимо кабал од трафостанице Јошаничка Бања до трафостанице Копаоник, са изградњом тог далеководног кабла од 35 киловолти, ми ћемо постићи потпуну стабилизацију овог региона. Ту постоји и око 30 минихидроелектрана, међутим створио се један хаос, јер у периоду када је мања потрошња њима све те минихидроелектране искачу", објаснио је Ггчић.

Са изградњом далековода од 35 киловолти неће више морати да се искључују снежни топови да би сви хотели у шпицу сезоне имали стабилно снабдевање струјом.

"Као пре неколико година што се десило, када су људи из ЕПС-а морали да замоле да се искључе снежни топови 31. децембра да би сви хотели могли да организују дочек Нове године, што је страшно и поражавајуће", рекао је Грчић.

Градња трафостанице је трајала три године, укључујући и пројектовање.

Грчић истиче да је трафостаница "Копаоник" изграђена по светским стандардима предвиђеним за надморске висине од преко 1.500 метара, што значи да је потпуно заштићена од свих спољних атмосферских утицаја.

"Без обзира на падавине и температуру и олује, сваки кабал и трафо је заштићен. Пракса је да овакви 110 киловолтни трафои буду изграђени напољу, ван зграде, а овде је изграђен трафо унутар објекта".

Трафо може да ради и по најоштријим климатским условима.

Грчић је најавио да ће сви прикључци и сва повезивања на остале трафое бити завршени до краја 2019. и да ће Копаоник као туристички центар онда имати потпуно стабилно снабдевање струјом које ће бити достојно 21. века и модерне Србије.

Такође, најавио је и да ће у складу са политиком владе и председника Србије Александра Вучића бити настављена изградња нових трафоа и да ће отварање нових или обновљених трафостаница у наредних пет година постати свакодневица и додао да су за ЕПС све општине подједнако важне.

Напоменуо је да су прошле недеље у Суботици пуштене у рад две обновљене велике трафостанице.

Грчић је подсетио да, са друге стране, нико није обнављао и градио нове трафое деценијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи