Поповић: Промовисати женско иновационо предузетништво

Министар за технолошки развој и иновације Ненад Поповић рекао је да је дигитализација наша будућност, те да је први пут ове године промовисан програм женског иновационог предузетништва.

"Много је мање жена у софтверском инжењерству, иновационом предузетништву него мушкараца, зато смо с партнерима из ЕУ, Израела, САД, Русије, користећи њихова искуства, покренули програм за који влада велико интересовање", рекао је Поповић за РТС.

Министар је подсетио да је девет организација и локалних самоуправа добило 55 милиона динара за промоције обуке, едукације за жене предузетнице.

Како је истакао, то нису компликована софтверска решења, иновације су свуда око нас, па и када "на селу жена стави ђумбир у џем".

Поповић каже да је било много пријава и да ће 100 милиона динара бити додељено у овој години.

"Морамо доћи до сваке жене, девојчице, да промовишемо иновације и предузетништво. Дигитализација је наша будућност", рекао је Поповић, који је додао да је предузетништво ризичније те због тога ту има мање жена.

"Оне сачекају неки период па кад буде сигурнија ситуација крену у предузетништво", додао је Поповић

Крушевац, Чачак и Суботица добили су 40 милиона динара, а Пирот 17 милиона динара и ту ће се градити иновациони стартап центар, рекао је Поповић.

Према његовим речима, Србија је скочила на лествици најбољих иновационих земаља у Европи и налазимо се у средини лествице.

"За годину дана Србија је направила велики скок, држава пуно улаже и ствара амбијент", казао је министар.

Поповић је рекао да је споразум о градњи индустријског парка Борча потписан током боравка председника Александра Вучића у Кини и изнео очекивање да ће следеће године почети радови, а усељавање првих станара да ће бити две године од почетка радова.

То је један од најбољих пројеката које Србија има у последњих 30, 40 година, оценио је Поповић и навео да многе компаније, међу којима је и "Хјуавеи", желе свој развојни центар ту да отворе.

"Ово што ради Влада Србије није никада било у историји, сви нам одају признање за стварање амбијента за иновације и инжењерски рад, за сарадњу са регионом - ту смо лидер", закључио је Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво