Србија на "дигиталном путу свиле"

Кина ће у наредних пет година у пројекте на "дигиталном путу свиле" уложити 100 милијарди јуана. Кинеске компаније на том путу освајају свет, а своје место нашла је и наша земља. Како Србија може да искористи прилику и подршку коју добија од Пекинга – о томе је, између осталог, било речи на Првој међународној конференцији о дигиталној економији на путу свиле у Хангџоуу.

На непуних 200 километара од Шангаја убрзано се шири Хангџоу, град са девет милиона становника и стратешка раскрсница на дигиталном путу свиле, управо захваљујући примени иновација и нове технолошке револуције.

"Хангџоу је, захваљујући раном приступу дигитализацији, остварио значајне ефекте у организацији градског саобраћаја, у здравству, заштити животне средине, туризму, безбедности и другим областима. Хангџоу је највеће тржиште на свету у којем се плаћања остварују путем мобилних телефона при чему се у 95 одсто продавница у граду, као и у 98 одсто такси возила подржава плаћање са мобилних телефона, а у градском превозу аутобусима или подземној железници у 100 одсто случајева", каже градоначелник Хангџоуа Синк Си Ли.

Позицију у свету дигиталне економије Србија гради поступно, сарадњом Министарства за туризам, трговину и телекомуникације са Националном комисијом за реформе и развој Кине.

"Ми желимо да научимо од вас не само о паметним градовима, логистици, паметној пољопривреди, е-трговини већ и о томе како да дигитализација и дигитална економија учине људима свакодневни живот лакшим и како нам може помоћи да превазиђемо јаз између урбаних и руралних делова наше земље, али изнад свега како да нам помогне у борби против сиромаштва", каже државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Конкретну корист убрзо ће осетити и Ниш, који је потписао писмо о намерама о сарадњи са Хангџуом.

Члан Градског већа Ниша Михајло Здравковић каже да ће то за Ниш значити пре свега унапређење напредних технолохија, јер Ниш организује сваке године Форум напредних технологија где окупља све оне који се тим баве.

"Позвали смо колеге из Хангџоуа да виде шта Ниш може да понуди, чујемо њихова искуства и позову њихове компаније да улажу у град Ниш", каже Здравковић.

Један од резултата сарадње Србије и Кине је и покретање Међународног индустријског партнерства, чији су потписници и највеће кинеске компаније. Међу њима је и "Алибаба", гигант електронског пословања, синоним савремене Кине, чије је седиште у Хангџоуу и са којом се приводе крају конкретни договори.

"Пре свега сарадња ће се реализовати у области електронског плаћања, доласку пеј платформе и области онлајн туризма", каже Татјана Матић.

Да односи две државе јачају, потврђено је и на састанку са представницима Националне комисије за реформе и развој. Јасно је речено да ће Кина, убудуће више пословати са малим и средњим предузећима и да је спремна да, кроз кредите, отвори пут на кинеско тржиште и таквим фирмама из Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи