На столу са ММФ-ом плате, пензије, буџет и порези

Укидање Закона о привременом смањењу пензија био је и захтев ММФ-а, чија је мисија почела прву ревизију у оквиру новог аранжмана названог "чуваркућа". Једна од тема разговора наредних десетак дана, како се најављује, могла би бити и укидање Закона о привременом смањењу плата у јавном сектору и, сигурно, буџет за наредну годину.

Као и раније, и овог пута разговори Владе и Мисије ММФ-а почели су састанком у Народној банци и потрајаће десетак дана. Разматрају се тренутана економска ситуација и планови. Ипак, није све исто уз "чуваркућу".

Министар за рад и борачка питања Зоран Ђорђевић каже да се не преговара са ММФ-ом јер тај фонд у Србији има саветодавну улогу, то је сад њихов аранжман.

"Причамо шта смо радили до сада, какви су нам планови до краја 2018. године, какав је то сет закона највише из надлежности Министарства финансија, али свакако и планови за 2019. годину, већ сада почињемо да причамо о томе", рекао је Ђорђевић.

За већину је најзанимљивије да ће се причати о повећању пензија, али и плата у јавном сектору.

"Влада Србије не би то ни предлагала да мислимо да је нереално. Дакле, ми имамо готово највиши раст бруто друштвеног производа за првих шест месеци. Само је Пољска изнад нас", рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства.

Посебна пажња биће посвећена убрзању започетих структурних реформи, које би требало да повећају продуктивност, запосленост у приватном сектору и убрзају привредни раст. Али најпре о буџету за наредну годину, и то са сваким министарством понаособ.

"Разговарали смо о пензијама и платама у јавном сектору, о реформи плата у јавном сектору, затим реформи Пореске управе, капиталним инвестицијама у инфраструктуру и њиховом повећању у 2019. години. Тема је био и пакет стимулативних мера за привреду у смислу смањења оптерећења на зараде, чија би примена почела од наредне године", наводи се у саопштењу Министарства финансија.

"Причаћемо о сету закона који је сада у Скупштини када су у питању порези и оном што ће бити у будућности, али и о неком новом сету закона који су у надлежности Министарства за рад", рекао је Ђорђевић.

Министарка Михајловић каже да ће се разговарати, пре свега, о капиталним издацима и инфраструктурним пројектима.

"У овом расту БДП-а, грађевина је некако дала највише. Наше извршење буџета је у последње три године 98 одсто. Све што је у буџету а опредељено за капиталне издатке ми трошимо на капиталне издатке", каже Михајловићева.

"Чуваркућа" или Инструмент за координацију политике, који је одобрен Србији 18. јула 2018. године, саветодавног је карактера, не предвиђа коришћење финансијских средстава ММФ-а и нема трошкове за Србију. Све то у пет полугодишњих разматрања постигнутог.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се