ЕК тражи од Британије 2,7 милијарди евра ненаплаћених царина

Европска комисија је саопштила да је послала Британији друго упозорење да надокнади 2,7 милијарди евра буџету 28-чланог блока на име царина које није наплатила на увоз кинеске робе у периоду између 2011. и 2017. године.

"Уједињено Краљевство сада има два месеца да делује. У супротном, Комисија може да проследи случај Суду правде ЕУ", наводи се у саопштењу Комисије, преноси агенција Ројтерс и додаје да у случају да суд подржи став Комисије могу уследити финансијске санкције Лондону.

Овај потез је други корак у правном поступку који ЕУ предузима када нека од чланица не поштује правила блока, а који долази у кључној фази преговора између Лондона и Брисела о изласку Британије из Уније.

Британска агенција додаје да је ову превару прошле године открила Канцеларија ЕУ за борбу против злоупотреба (ОЛАФ).

Канцеларија је установила да су британски увозници користили фиктивне рачуне и "лажне" царинске декларације на увоз кинеског текстила и других производа како би смањили износ повећаних царина које треба да плате, што се у крајњој инстанци одразило на буџет ЕУ који се финансира из таквих дажбина.

Велика Британија је рекла да не прихвата обавезе за те наводне губитке и да не признаје процењену вредност наводно избегнутих царина.

Европска комисија је прошле седмице одлучила да упути ово упозорење Лондону, али је одложила саопштење о томе како би се избегло ометање преговора о Брегзиту на самиту Уније у Аустрији у среду и четвртак, изјавио је један званичник ЕУ за Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво