За развој женског предузетништва 55 милиона динара

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је уговоре о додели 55.397.000 динара за развој женског предузетништва у Србији.

Уговори су потписани са представницима Новог Сада, Лесковца, Зајечара, Сремских Карловаца, Тополе, Владичиног Хана, а министар је истакао да је за женско предузетништво ове године издвојено 100 милиона динара.

"Ово је првих 10 уговора које потписујемо, а биће их још. Жене у Србији су вредне и предузимљиве, а често много успешније од мушкараца у пословима које обављају. На овај начин желимо да их охрабримо да отварају своје компаније и предузетничке радње и остваре активнију улогу у развоју економије Србије", рекао је Поповић.

Наводи да се средства опредељују у оквиру Програма за промоцију и развој женског иновационог предузетништва које спроводи министарство на чијем се челу налази.

Средства ће бити усмерена на спровођење обука за покретање посла у градским и сеоским срединама, за стицање вештина из области иновација, иновирање производа и услуга, куповину опреме...

Партнери на пројектима биће јединице локалне самоуправе, факултети, приватне мале и средње компаније и жене предузетнице, стручна удружења, НВО...

"Иновације нису само нове технологије, развити иновацију не значи само развити софтвер. Иновација је свако унапређење производа или услуга које има потенцијал да прође добро на тржишту, било да се ради о производњи дзема или апликације", рекао је Поповић.

Он је додао да је програм намењен и младим технолошким предузетницама, али и домаћицама које желе да спроведу своје идеје.

Поповић је навео да се иновације великом брзином развијају у Србији, те да се Србија на том пољу налази и испред неких земаља ЕУ.

Подсетио је да се ради на развоју иновационих центара широм Србије како би сви млади имали исте услове да реализују своје идеје.

Како каже, у иновационом предузетништву има много мање жена него мушкараца, а то је проблем у целом свету.

Зато смо израдили овај програм да то промовишемо и да искористимо потенцијал који жене носе", закључио је Поповић.

Члан Градског већа за привреду Новог Сада Милорад Радојевић навео је да је тај град посвећен последње три године самозопашљавању жена у оквиру акције смањења незапослености.

"Овај конкурс је идеалан начина да наставимо те активности. Приметили смо да је прва година најтежа за опстанак на тржишту и сада имамо 15 милиона динара које можемо да определимо за иновационе делатности жена", рекао је Радојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво