ММФ у Србији – почињу разговори о повећању плата у јавном сектору

Пленарним састанком у Народној банци Србије су почели званични разговори представника Србије и мисије Међународног монетарног фонда поводом првог разматрања резултата новог програма макроекономских и структурних реформи, подржаног Инструментом за координацију политике. 

Делегацију Србије предводила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Србије у ММФ-у, а у разговорима су учествовали и представници министарстава финансија и привреде. 

Током посете мисије ММФ-а, размотриће се и анализирати актуелна економска, монетарна и фискална кретања у земљи, као и пројекције макроекономских индикатора за ову и наредну годину, наводи се у саопштењу НБС.

Такође, разговараће се о испуњењу циљева и спровођењу договорених мера економске политике ради очувања постигнуте унутрашње и спољне равнотеже, јачања институција и наставка реформи у финансијском сектору. 

Посебна пажња током разговора биће посвећена убрзању започетих структурних реформи, које треба да допринесу расту продуктивности, запослености у приватном сектору и постизању високих и одрживих стопа привредног раста. 

Теме разговора биће и стање у јавним финансијама и планирање буџета за 2019. годину.

Очекује се да ће бити усаглашени ставови представника Владе Србије и ММФ-а о повећању пензија и плата у јавном сектору.

Мисија ММФ-а, коју предводи Џејмс Руф, боравиће у Београду од 24. септембра до 4. октобра 2018.  

ММФ је у Србији у јулу одобрио нови програм сарадње који је саветодавне природе, назван чуваркућа, на период од 30 месеци.

Циљ програма је, како је тада саопштено, одржавање макроекономске и финансијске стабилности и наставак структурних и институционалних реформи за подстицање бржег и свеобухватног раста, стварања нових радних места и побољшања животног стандарда.

Србија је привукла више од половине укупних страних директних инвестиција реализованих у шест економија Западног Балкана у последњих 10 година, констатовао је Међународни монетарни фонд, половином септембра.

Остатак инвестиција деле преосталих пет економија, додаје се у радном документу ММФ-а, објављеном на званичном сајту те међународне институције.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво